Kevin Costner je v kinu s precej prozornim in predvidjlivim filmom 3 dni za uboj. Foto: Reuters
Kevin Costner je v kinu s precej prozornim in predvidjlivim filmom 3 dni za uboj. Foto: Reuters

Hkrati pa imate prav v teh istih treh dneh tudi zadnjo priložnost, da zakrpate propadli odnos z odtujeno najstniško hčerko, ki vaše nenadne želje po druženju seveda nikakor ne sprejme z navdušenjem … Verjetno bi se težko odločili, katera naloga je zahtevnejša, kajne?

Prav v takem, nič kaj zavidanja vrednem položaju, se je znašel tudi Ethan Renner, nevarni mednarodni vohun, ki je zaradi večletnega "odstranjevanja" državnih sovražnikov po vsem svetu popolnoma zanemaril svoj odnos z ženo in odraščajočo hčerjo. Ob spoznanju, da je neozdravljivo bolan, pa si seveda želi to vsaj deloma popraviti. A naloga je vse prej kot lahka in Ethan, ki smo mu v prvih minutah filma kar malo zamerili, da je v nekdanji skupni prestolnici tako brezobzirno streljal po fasadi legendarnega Titovega hotela Jugoslavija, se precej nebogljen znajde med dvema ognjema. Ali bolje rečeno, med ledom in ognjem: medtem ko na vse načine poskuša biti pozoren oče in odtajati hladno hčerino srce, mu namreč vroča agentka Vivi kot plačilo za dobro opravljeno zadnjo nalogo obljubi eksperimentalno zdravilo. In časa ima, kot namiguje že naslov, točno tri dni.

Kevin Costner, ki enostavno ima tisto "nekaj", kar tako zelo manjka številnim mlajšim hollywoodskim zvezdnikom, se je pri skoraj šestdesetih letih organsko popolnoma zlil z vlogo obžalovanja polnega človeka, ki se na vse pretege trudi obuditi svojo človeško plat, a hkrati, ko se znajde v nevarnosti, odreagira povsem instinktivno. V kombinaciji z natančno odmerjeno samoironijo, pretanjenim humorjem in nekaj redkimi zapeljivimi nasmeški, s katerimi osvaja ženski del občinstva že vsaj od Robina Hooda dalje, daje glavnemu liku prav tisti presežek, ki ga sicer nujno potrebuje precej prozorna in predvidljiva zgodba filma 3 dni za uboj.

Odlična je tudi komaj osemnajstletna Hailee Steinfeld, ki igra Ethanovo hčer. Ta se s kopico nasprotujočih si čustev spopada kot mlada ranjena živalca – povsem instinktivno in brez nepotrebnega patosa.

3 dni za uboj ni film, ki bi ljubitelje akcijskih filmov povsem zadovoljil, tudi ni film s kakšnimi zelo globokimi življenjskimi sporočili. Je pa simpatično delo, ob katerem se boste lahko imenitno zabavali in se nekajkrat tudi iskreno nasmejali.

Gaja Pöschl, iz oddaje Gremo v kino na 3. programu Radia Slovenija, Radia ARS.