Animirani film Fantomski deček je ustvarjalo 60 ljudi. Samo dve leti je nastajal scenarij, tri leta pa še sama animacija. Gre za računalniško animacijo, ki je nastala z ročnim risanjem na tablicah. Foto: Kinodvor
Animirani film Fantomski deček je ustvarjalo 60 ljudi. Samo dve leti je nastajal scenarij, tri leta pa še sama animacija. Gre za računalniško animacijo, ki je nastala z ročnim risanjem na tablicah. Foto: Kinodvor
Fantomski deček
Slogovno se film spogleduje s klasičnim ameriškim stripom in filmom noir. Foto: Kinodvor

Vaš šef vas sploh ne jemlje resno, nato se vmeša še brhka novinarka, za katero vam ni ravno vseeno, čas teče in teče, vi pa nikakor ne morete ven iz bolnišnice, svetu na pomoč! Tedaj pa se pred vami pojavi mali Leo, na prvi pogled povsem običajen enajstletni fantič, ki rad je očetove špagete in pred spanjem mlajši sestrici bere napete pravljice, od vrstnikov pa ga loči to, da večino časa preživi v bolnišnici, ker je zelo resno bolan. A v resnici je Leo nekaj čisto posebnega. Ko njegovo izčrpano telo zaspi, se njegova zavest ali fantom, kot temu pravi sam, od njega odlepi in Leo lahko odlebdi, kamor koli želi – celo v razburljivi lov za zločincem!

Fantomski deček, druga celovečerna animirana fantazijska kriminalna pustolovščina francoskih ustvarjalcev Alaina Gagnola in Jean-Loupa Feliciolija, ki glavno prednost svojega sodelovanja vidita v tem, da »imata enak okus, a drugačen pogled«, bolj kot s samo z zgodbo izstopa s svojo 'retro' likovno podobo. Čeprav je končna obdelava sicer računalniška, so ustvarjalci – kot svojevrsten poklon zlati dobi klasičnega ameriškega stripa s sredine prejšnjega stoletja – za bolj pristen videz poleg ročnega risanja na tablice uporabili tudi upočasnjeno animacijo in poskušali kar čim bolj obdržati zrnato sliko. Za občutek nostalgije, ki ga film seveda budi zgolj v starejših gledalcih, saj mlajši v njem vidijo predvsem napeto akcijsko pustolovščino junaškega vrstnika, poskrbijo še glavni zločinec, ki močno spominja na Jokerja, dolge sence v slogu filma noir in klasična, mestoma sicer nekoliko razvlečena kriminalna zgodba, v kateri je, kot se za strip tudi spodobi, marsikaj mogoče.

Osnovno sporočilo Fantomskega dečka je, da je junak lahko vsak, hkrati pa so se ustvarjalci filma lotili prikaza boja nekega otroka proti hudi bolezni, česar v animiranih filmih ne zasledimo prav pogosto. To so naredili tako, da so njegovemu osebnemu boju naredili vzporednico z bojem proti kriminalcem – spopadanje z boleznijo so tako naredili, lahko bi rekli, laže prebavljivo za gledalce vseh starosti. Vsekakor dragocen prispevek k svetu animiranega filma!

Gaja Pöschl, iz oddaje Gremo v kino na 3. programu Radia Slovenija (ARS).


Napovednik filma Fantomski deček

Posnetek oddaje Gremo v kino: