Ifigenija Simonović je svojo deseto pesniško zbirko poimenovala Kasneje. Foto: BoBo
Ifigenija Simonović je svojo deseto pesniško zbirko poimenovala Kasneje. Foto: BoBo

Deseta pesniška zbirka Ifigenije Simonović nosi naslov Kasneje. Osnovni ton ji daje samota po odhodu bližnjih, a to ni brezupna samota, ampak je čas, ko se pesnica najbolj intenzivno srečuje s seboj, ko se vračajo spomini in ko bližina ni pozabljena. Kot pove pesnica, sta njeno življenje najmočneje zaznamovala Vitomil Zupan in Veseljko Simonović in s spominom nanju so prežete tudi pesmi v zbirki Kasneje.

O odnosu med partnerjema, ki je pogojen z zasvojenostjo, s peklenskim krogom odvisnosti, pripoveduje v romanu Kava pri dišečem jasminu Nataša Konc Lorenzutti. Pisateljica se je v svojem romanesknem prvencu dotaknila žgočega problema zasvojenosti z igrami na srečo in spremljala romaneskno junakinjo na mučni, trpki poti reševanja iz odvisniškega odnosa.

Posameznika, družino in družbo je v svojem romanesknem prvencu Na/pol postavil v ospredje Jasmin B. Frelih. Roman se dogaja čez petindvajset let, a težko bi ga poimenovali futuristični roman, saj so v njem le do skrajnosti izostrene značilnosti današnjega sveta. Roman prevevajo apokaliptično, tesnobno ozračje, osamljenost in odtujenost, a pisatelj verjame v moč prijateljstva in iskrene pripadnosti drugemu. Jasmin B. Frelih je z obsežnim romanom izrazil tudi stališče svoje generacije, ki išče pot v prihodnost, čeprav se zdi, da je obstala pred zaprtimi vrati.
Pisave, ki jih je pripravila Alenka Zor Simoniti, si lahko ogledate danes ob 23.05 na 1. programu TV Slovenija.