Foto:
Foto:
Film je režiral David Frankel (Hudičevka v Pradi, epizode nadaljevanke Seks v mestu). Foto: EPA

Pričujoči film temelji na avtobiografski prodajni uspešnici Marley & Me: Life and Love with the World's Worst Dog (2005) nekdanjega kolumnista ameriškega časopisa Philadelphia Inquirer Johna Grogana. Filmska priredba dokaj uspešno strne 13 let v dve uri, med katerima spremljamo mlada zakonca in novinarja Johna in Jenny Grogran (Owen Wilson in Jennifer Aniston), ki se preselita iz mrzlega Michigana na toplo Florido, kjer si ustvarita družino. Ker pa John ni prepričan o svojih starševskih sposobnostih, si na predlog prijatelja najprej omisli psička. Prikupni labradorec, ki sliši na ime Marley, se kmalu izkaže za svojeglavega in neukrotljivega psa, ki pa mimogrede Johna navdihuje pri pisanju kolumne.

Čeprav sem sam 15 let odraščal s psom in z ženo nisva spregledala mnogih drobnih podobnosti z najino enoletno kokeršpanjelko, sem bil sprva nejevoljen. Temu bi se izognil, če si predtem ne bi ogledal napovednika, ki daje vtis, kot da gre za družinsko pasjo komedijo v slogu Beethovna (1992). Z enim ali drugim žanrom ni nič narobe, moti me le, kadar oglaševalska kampanja tako zavaja potencialne gledalce.

Pri ljubitelju psov in dolgoletnemu piscu pa ni dolgo trajalo, da je nejevolja zbledela in da sem se do neke mere poistovetil z likom Johna, ki je našel svojo nišo v pisanju kolumne, čeprav se je temu sprva upiral. Marley z vsemi pomanjkljivostmi postane del družine, ki ga ima rada kot vse druge družinske člane. Pes se ne ozira na življenjski status in s svojo nesporno predanostjo lastnika opominja na radosti življenja, sončnega dne ali sprehoda v naravi. Prijetno me je presenetil tudi prikaz odnosa med zakoncema, ki je morda eden realnejših v hollywoodskih filmih. Oba glavna igralca sta se vživela v svoja lika in posledično vsak zase uprizorila eno izmed bolj naravnih vlog svoje kariere. Od stranskih likov, poleg Marleyja seveda, izstopa izvrstni Alan Arkin, ki z Johnom in gledalci jedrnato deli življenjski nauk.

Ocena: +3, piše: Uroš Šetina

Marley in jaz (Marley and me)

ZDA, 2008

Režija: David Frankel
Scenarij: Scott Frank in Don Roos po knjigi Johna Grogana
Igrajo: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin, Eric Dane

Žanr: komična drama
Dolžina: 2 uri 3 minute