Podatek, da človek uporablja le 20 odstotkov možganov, je le mit. Foto: Kolosej
Podatek, da človek uporablja le 20 odstotkov možganov, je le mit. Foto: Kolosej
Odklenjen
Robert De Niro je zadnjih 15 let daleč od vlog, s katerimi je blestel v 70. in 80. letih. Trenda ne obrne niti v Odklenjenem. Foto: Kolosej
Odklenjen
Največja pomanjkljivost filma je ravnanje nekaterih likov na NZT-ju, ki niso nič kaj bolj inteligentni. Med te sodi tudi ruski mafijec. Foto: Kolosej

Premisa filma Odklenjen glavnega junaka Eddieja (Bradley Cooper) predstavi kot neuspešnega mladega pisatelja, ki živi v neurejenem stanovanju. Pisanje romana, za katerega je že prejel nekaj denarja, dobesedno stoji na mestu, saj več mesecev ni napisal niti besede. Nič kaj bolje pa ne kaže z njegovo zvezo, saj ga dekle Lindy (Abbie Cornish) zapusti.

Tableta je magična ...
Njegov prosti pad v propad se ustavi, ko sreča nekdanjega svaka Vernona (Johnny Whitworth), ki mu ponudi neznano tabletko "zdravila" NZT-48. Mamilo ima neverjetne učinke, saj je uporabnik zmožen uporabljati 100 odstotkov možganov, in ne le 20. Eddie tako v samo štirih dneh napiše genialen roman, na borzi v nekaj dneh zasluži milijone, zaradi česar spozna Carla Van Loona (Robert De Niro), ki vleče vse finančne niti v New Yorku, za smetano na torti preobrata pa se spravi z Lindy.

... a ima svoje stranske učinke
Vsaka sanjska zgodba seveda skriva zanke, v primeru Eddije se skriva v majhnem dejstvu, da tableta deluje le en dan. V težavah se znajde, ko mu zmanjka tablet, ko ni več tako zelo pameten, ko spozna tudi stranske učinke tabletke (naenkrat postane usumljenec umora neke ženske, ki jo "slučajno sreča") ...

Denar, slava in moč
Odklenjen ni najboljši film, a vseeno v razmislek ponuja kar nekaj zanimivih tem. Glavna se skriva v osnovni človekovi želji. Česa si najbolj želi? Podarite mu "božjo možnost" izbire, in ta si izbere denar, slavo, moč in vpliv. Film v celoti sledi tej filozofiji, saj navsezadnje Lindy izbere Eddieja v verziji uspešnega poslovneža. Ko izve skrivnost njegovega uspeha, najprej (uradno) izrazi željo po starem Eddieju, a vsa njena dejanja kažejo, da si v resnici želi uspešnega partnerja. Četudi je ta uspel po bližnjici ... Odklenjen tako slika surovi kapitalizem, kjer se v ozadju vije duh Gordona Gekka ("Kaj je bolje od milijona dolarjev? Milijarda dolarjev!"). A če bi bil človek res lahko neskončno pameten, mar ne bi vedel, da ima ta filozofija neizbežne pasti?

Dobra izbira glavnega igralca
Med najboljše strani filma sodi izbira glavnega igralca. Bradley Cooper svoje delo opravi zelo dobro, saj prepričljivo uprizori glavnega junaka na daljici zguba-zmagovalec. Hkrati izbira Cooperja deluje tudi na simbolni ravni, saj smo ga prej večinoma poznali le kot igralca v podpornih vlogah (najboljši prijatelj, brat, svak ...), skratka kot igralca, ki je vedno stal v senci ... in čakal na svojo priložnost. Odklenjen je odklenil njegovo pot k glavnim vlogam. Pohvaliti velja tudi zanimive vizualne učinke in fotografijo, ki le še potencirajo razliko med Eddiejem z uporabo tabletke ali brez nje.

Scenarij največja pomanjkljivost
Največja pomanjkljivost filma pa se skriva v "omejenem" scenariju. Odklenjena uporaba možganov junaka samodejno postavlja visoko nad druge ljudi, ki so vendarle "zaklenjeni". Kar pomeni, da bi moral biti Eddie 100 korakov pred tistimi, ki mu strežejo po življenju. V resnici pa scenaristi niso uporabljali te tablete in materijo vidijo kot običajni ljudje. Kar ne pomeni nič drugega kot ogromno logičnih lukenj (umor dekleta, umor svaka ...), največja pa se pravzaprav skriva v pomanjkanju enakovrednega nasprotnika. Scenarij v to vlogo relativno pozno postavi Van Loona, kar pa ni učinkovito niti smiselno (Van Loon ima možnost uporabe NZT-ja, a je ne izkoristi).

Ocena: +3, piše: Slavko Jerič

Odklenjen (Limitless)

ZDA, 2011

Režija:
Neil Burger.
Scenarij: Leslie Dixon.
Igrajo: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish, Andrew Howard, Anna Friel, Johnny Whitworth.

Žanr:
(misteriozni) triler.
Dolžina: 1 ura in 45 minut.
Premiera: svetovna - 8. 3. 2011, slovenska - 24. 3. 2011.

Proračun
: 27.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 83.428.000 ameriških dolarjev (na dan, 10. 4. 2011).
Povezavi: uradna stran, IMDB