Truman Capote (1924-1984) velja za enega najpomembnejših ameriških pisateljev povojnega obdobja. Napisal je več kratkih zgodb, romanov in dram. Foto: AP
Truman Capote (1924-1984) velja za enega najpomembnejših ameriških pisateljev povojnega obdobja. Napisal je več kratkih zgodb, romanov in dram. Foto: AP
Joanne  in Johnny Carson
Joanne Carson - na sliki je z možem, TV-voditeljem Johnnyjem Carsonom - naj bi bil pepel pokojnega prijatelja, ki je leta 1984 v starosti 59 let umrl na njenem domu v Los Angelesu, v uteho. Foto: AP

Pepel je bil do nedavnega v zapuščini Joanne Carson, dobre Capotejeve prijateljice (in vdove televizijskega voditelja Johnnyja Carsona), ki je umrla lani. Truman je Joanne menda zaupal, da si ne želi, da bi njegova žara samo stala na polici.

Joanne naj bi bil pepel pokojnega prijatelja, ki je leta 1984 v starosti 59 let umrl na njenem domu v Los Angelesu, v uteho. Hranila ga je v umetelno izrezljani leseni škatli z japonskim motivom.

Trumanu se ne bi zdelo neokusno
"Če bi beseda tekla o kateri drugi slavni osebnosti, bi bilo vse skupaj morda neokusno, ampak vem, da bi njemu to zagotovo ugajalo,"
je že ob napovedi dražbe pojasnil Darren Julien, direktor dražbene hiše Julien's Auctions. Verjame, da bi mu bilo všeč, če bi vedel, da je še danes na naslovnicah časopisov. "Rad je bil v središču medijske pozornosti."

Na dražbi so pretekli konec tedna sodelovali posamezniki iz Rusije, Nemčije, Kitajske ter Severne in Južne Amerike, je potrdil Julien, ki je pričakoval približno deset tisočakov - končna vsota pa je presegla tudi njegova pričakovanja.

Na dražbi so prodali tudi Trumanova oblačila, ki jih je nosil tik pred smrtjo, ter stekleničke zdravil, ki jih je jemal. Za oblačila so iztržili 6.400 dolarjev, za "zdravila" pa 9.280 dolarjev.

Ena ključnih osebnosti povojne literature
Capotejev celotni opus je za nekoga, ki se je s pisanjem ukvarjal 40 let in mu je bila najbliže kratka proza, presenetljivo skromen: skupaj je napisal 20 zgodb (12 od tega jih je nastalo, še preden je dopolnil 25 let). Čeprav je še največ ljudi (najbrž po zaslugi vilinske Audrey Hepburn v filmu z istim naslovom) prebralo roman Zajtrk pri Tiffanyju (1958); mnogi literarni kritiki to razmeroma preprosto in minimalistično pripoved štejejo za "prehodno stopnico" med pisateljevimi zgodnjimi, bolj zamotanimi deli in brezkompromisnim realizmom njegove velike mojstrovine In Cold Blood. Prav roman Hladnokrvno: Zvesto po resnici povzeto poročilo o četvernem umoru in njegovih posledicah ga je dokončno izstrelil med zvezde. Poleg omenjenih dveh del sta v slovenskem prevodu na voljo še roman Drugi glasovi, druge sobe in zbirka kratke proze Glasba za kameleone.