Nov katalog bo izšel 28. aprila prihodnje leto, na obletnico slikarjeve smrti. Foto: EPA
Nov katalog bo izšel 28. aprila prihodnje leto, na obletnico slikarjeve smrti. Foto: EPA
Francis Bacon
Fracnis Bacon: Študija za portret PL, 1962. Foto: EPA

Katalog, ki bo izšel 28. aprila prihodnje leto, na obletnico slikarjeve smrti, prinaša več kot sto prvič objavljenih del. Med temi je tudi prva slika iz znamenite serije kričečih papežev, ki jih je Bacon slikal po nič manj slovitem Velazquezovem portretu papeža Inocenca X. Javnosti do zdaj neznana slika je bila del zasebne zbirke v Italiji.

Avtorji, ki so se ukvarjali z Baconovim delom, so poznali približno tretjino umetnikovih del, pojasnjuje umetnostni zgodovinar Martin Harrison. Glavni pomen kataloga je ravno v celovitosti predstavljenega Baconovega opusa, saj je prvič v zgodovini mogoče videti praktično celotno Baconovo ustvarjanje. Harrison verjame, da bo delo pomembno vplivalo na razumevanje njegovega slikarstva.

V papežev krik ujet povojni strah
Posebej vznemirljivo je bilo odkritje prve iz serije slik kričečih papežev, ki po Harrisonovih besedah ni izjemna slika, je pa zgodovinsko pomembna. Serija je posledica Baconovega obsedenega študiranja in obdelovanja Velazquezovega portreta iz 17. stoletja. K temi se je Bacon vedno znova vračal v šestdesetih in sedemdesetih letih in ustvaril nekaj najmočnejših izrazov povojnega strahu, v katerega je bilo tedaj ujeto človeštvo.

Zadnji pomembnejši katalog je nastal sredi Baconove kariere leta 1964, ob velikih težavah zaradi umetnikove nepripravljenosti sodelovanja pa sta ga pripravila direktor galerije Tate John Rothenstein in njegov namestnik Ronald Alley. Obsega 27 le barvnih reprodukcij slik, zato bo nova izdaja dobrodošla nadgradnja. Nov katalog izdaja v sodelovanju z Zapuščino Francisa Bacona založba Heni Publishing, slikarjeva dela pa bodo zapolnila kar pet zvezkov. Harrison razlaga, da je bil proces zbiranja vseh del dolgotrajen in težaven predvsem zaradi vrste lažnih namigov.

Dela Francisa Bacona dosegajo na dražbah najvišje cene. Triptih, tri študije Luciana Freuda, je leta 2013 z 89,3 milijona funtov dosegel tedaj rekordno ceno.