Primož Trubar bi si po mnenju Socialnih demokratov in Borisa Pahorja zaslužil svoj dan. Foto: MMC RTV SLO
Primož Trubar bi si po mnenju Socialnih demokratov in Borisa Pahorja zaslužil svoj dan. Foto: MMC RTV SLO
Primož Trubar
Praznik Primoža Trubarja ne bi bil dela prost dan. Foto: MMC RTV SLO

Pobudo sta predstavila poslanca Samo Bevk in Majda Potrata, ki sta obenem pojasnila, da ta sprememba v zakonu o praznikih in dela prostih dneh v Republiki Sloveniji ne bi pomenila povečanja števila prostih dni; dan Primoža Trubarja bi namreč ostal delovni dan, ki pa bi vseeno pomenil pomemben poklon začetniku slovenskega knjižnega jezika. Kot kažejo prvi odzivi, bo pobuda dosegla podporo tako provladnih kot popozicijskih poslancev.

"S tem bi se utrjevala zavest o pomenu Primoža Trubarja, ne samo kot protestantskega reformatorja, ustanovitelja in prvega superintendenta protestantske cerkve na Slovenskem, ampak tudi kot utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika, ki je s svojim izjemnim in razvejanim delovanjem neizbrisljivo zaznamoval svoj čas in ustvaril večen temelj slovenskemu narodnemu samozavedanju in samozavesti," je dejala Potrata.

Dve možnosti za poklon Trubarju
Za pobudo stoji tudi ime pomembnega slovenskega književnika. Boris Pahor je bil tisti, ki je prvi predlagal, da se v zakon o praznikih vnese tudi ime Primoža Trubarja. Za to je nakazal dve možnosti. Prva predvideva zgolj dopolnitev veljavnega praznika, dneva reformacije, s Trubarjevim imenom, druga pa predlaga zaznamovanje domnevnega rojstnega dneva Primoža Trubarja. Ta naj bi se namreč rodil 8. junija 1508.

Razlogi za nov praznik
Predlagatelji novega praznika so podali tudi utemeljitev svoje pobude. Majda Potrata je tako Primoža Trubarja izpostavila kot osrednjo osebnost slovenske kulturne zgodovine, bil je tudi poosebljenje podjetnosti in ustvarjalnostim, nenazadnje pa je tudi prvi poimensko znani avtor slovenskih pesmi. SD se je oprl tudi na mnenje Slovenskega protestantskega društva Primoža Trubarja. To je poudarilo, da je Trubar osrednja osebnost slovenskega protestantizma v 16. stoletju in hkrati najpomembnejša osebnost v razvijanju temeljev za oblikovanje slovenskega naroda.