Barbara Cartland v svoji tipični izvedbi:  od glave do peta odeta v živorožnato barvo, s kot stepena smetana nagrmadenimi svetlimi lasmi in plahutajočimi umetnimi trepalnicami in s psom v rokah. Foto: Camera Press
Barbara Cartland v svoji tipični izvedbi: od glave do peta odeta v živorožnato barvo, s kot stepena smetana nagrmadenimi svetlimi lasmi in plahutajočimi umetnimi trepalnicami in s psom v rokah. Foto: Camera Press

Med izdanimi knjigami bo tudi 57 takih, ki doslej še niso bili izdane. Knjige bodo dostopne v spletni obliki, naročiti pa bo mogoče tudi tiskano različico, poroča britanski BBC. "Barbara Cartland je unikatna pisateljica, ki je postala svetovno znana zaradi svojih lahkotnih romanov," je povedal direktor založbe M-Y Books Jonathan Miller.

Cartlandova je svojem življenju izdala 723 knjig, ki so bile prevedene v 36 jezikov in so se po svetu prodale v milijardni nakladi.

Cartlandova se je kot najbolje prodajana pisateljica uvrstila v Guinessovo knjigo rekordov, leta 1991 pa ji je britanska kraljica Elizabeta II. podelila tudi plemiški naziv za njen prispevek k literaturi in njeno delovanje na človekoljubnem področju. Pisateljica, ki je bila tudi druga žena dedka umrle princese Diane, je bila globoko prepričana v družinske vrednote. Umrla je leta 2000, stara 98 let.

Do romana v petih dneh
Roman je lahko napisala v petih dneh (tako, da je ležala na kavču in ga narekovala svoji tajnici). Osemnajst let se je podpisala pod povprečno 23 romanov letno. Skoraj do smrti (le 15 mesecev jo je ločilo od 100. rojstnega dneva) je odgovarjala na stotine pisem bralcev in dajala sočne intervjuje, v katerih je svoj pešajoči sluh obrnila v neprebojno obrambo proti neprijetnim vprašanjem. Svoj zadnji roman, Love, Lies and Marriage (Ljubezen, laži in zakon), je izdala leta 1997.

Bolj ali manj vsi njeni romani so se držali istega recepta: nedolžno mlado dekle spozna svojega gospoda Pravega (še raje je to lord ali grof Pravi), ki se ji najprej priskuti s svojim ošabnim, posmehljivim vedenjem, a 150 strani pozneje naša junakinja "premagana" (a z neokrnjenim devištvom!) omahne v njegov objem. Cartlandova je bila zagovornica devištva v času, ko so ga ljudje v imenu "svobodne ljubezni" izgubljali mimogrede.