Knjige
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 62 glasov Ocenite to novico!
Zgodbe beguncev, ki jim je pomagala med največjo humanitarno krizo pred skoraj tremi leti, so se študentke Filozofske fakultete Aide Silić zelo dotaknile: napisala je knjigo Shukran – kar v arabšččini pomeni hvala. Foto: MMC RTV SLO
       Že doma so me naučili, da je treba pomagati vsakemu človeku. Zato leta 2015, ko so začeli prihajati begunci, nisem razmišljala, ali jim bom pomagala ali ne, preprosto sem to storila.       
 Aida Silić, študentka, avtorica knjige Shukran
Aida Silić: Šukran v arabščini pomeni hvala. To besedo sem od beguncev slišala neštetokrat vsak dan in je tudi v knjigi najpogostejša. Hkrati je moja zahvala njim. Foto: MMC RTV SLO
       Pričakali smo jih z žico in oboroženimi vojaki, in to ni bilo ravno normalno in humano. Na filozofski fakulteti si močno prizadevamo pokazati, da so to ljudje. Predvsem smo ljudje, a smo to pozabili.       
 Aida Silić, študentka

Aida Silić: "Dočakali smo jih z žico in vojaki. Pozabili smo, da so ljudje, da smo mi ljudje."

Študentka je napisala knjigo begunskih zgodb Shukran
12. maj 2018 ob 07:08
Ljubljana,televizija,naglas,knjiga - MMC RTV SLO

Zame je največji uspeh v življenju to, da mi je uspelo vrniti nasmeh na obraze begunskih otrok, pravi 22-letna študentka etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Aida Silić.

"S svojo knjigo hočem pokazati Sloveniji, da gre predvsem za ljudi, in ne smemo pozabiti, da v nas še naprej živi človek," pravi Aida Silić, ki je v prvencu Shukran opisala svoja srečanja z begunci v Sloveniji leta 2015. Vsak dan jim je pomagala v ljubljanskem azilnem domu in v Osnovni šoli Livada.

Pogovoru z Aido Silić lahko prisluhnete v oddaji NaGlas! pod člankom. NaGlas! bo znova na sporedu naslednjo soboto ob 12.40 na TVS1

"Pričakali smo jih z žico in oboroženimi vojaki, in to ni bilo ravno normalno in humano. Na filozofski fakulteti si močno prizadevamo pokazati, da so to ljudje. Predvsem smo ljudje, a smo to pozabili," meni Aida Silić, ki je svoj prosti čas preživljala z begunci in z njimi še danes ohranja stik. "Šukran v arabščini pomeni hvala. To besedo sem od njih slišala neštetokrat vsak dan in je tudi v knjigi najpogostejša. Hkrati je moja zahvala njim. Veliko so me naučili, zato bi morala jaz njim reči hvala," Aida pojasni, od kod naslov knjige Shukran oziroma Šukran.

Treba je pomagati vsakemu človeku
"Že doma so me naučili, da je treba pomagati vsakemu človeku. Zato leta 2015, ko so začeli prihajati begunci, nisem razmišljala, ali jim bom pomagala ali ne, preprosto sem to storila. Otroci po cele dneve, tedne, nekateri mesece, niso spregovorili niti besede. Ko pa dosežeš, da se spet začnejo smejati, ko slišiš njihov smeh ... To bo za vedno eden mojih največjih uspehov v življenju," pripoveduje o svojih motivih za humanitarno delo v času največje begunske krize.

Govoriti v jeziku humanosti
Aida je še vedno vsak dan v stiku z begunci: "Vsak dan sem z njimi. Pokličejo me in me povabijo vsaj na kavo. Potrebujejo nekoga, da za kratek čas pozabijo na vse." Z njimi nikoli ni imela težav pri sporazumevanju: "Jezik ni nikoli velika ovira, dokler z dejanji govoriš v jeziku humanosti, dokler se razumeš s temi ljudmi."

V današnjem krutem in velikokrat nehumanem svetu je tako lepo srečati mladega, humanega človeka, ki poleg študijskih obveznosti najde čas in ima voljo pomagati tistim, ki jim je v tem trenutku pomoč potrebna.

VIDEO
Nebojša Pop-Tasić
S. B. L., Maida Džinić Poljak, naglas@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
zelda
# 12.05.2018 ob 08:29
Zdaj bi lahko že nehali s to manipulacijo. Tisti, ki pridejo do Slovenije, NISO begunci, ampak ilegalni migranti. To smo zdaj že razčistili.
vnk
# 12.05.2018 ob 09:42
Aida Silić: "Dočakali smo jih z žico in vojaki. Pozabili smo, da so ljudje, da smo mi ljudje."

Žico smo postavili naknadno, ker niso želeli upoštevati naših zakonov prečkanja meje. Mislim, da je to neka osnova bontona, ko želiš vstopiti v tujo državo. Na tej točki nekateri zagovarjate, da kot narod ne smemo zapirati mej, zagotavljati svojega obstoja, ampak se zgolj umikati in dajati prostor drugim. Začuda pa je v redu, ko proslavimo zmago nad Nemci.

In ne, jaz ne pozabljam, da smo vsi ljudje, ampak imam pa zelo realno predstavo kaj človek je in kakšna je človeška narava. V primeru migrantov mi vedno prodajate neko idealizacijo človeške narave, potem mi prosim razložite, zakaj ti ljudje migrirajo? Pravite, da bežijo pred vojno, ampak kaj drugega je vojna kot pa rezultat človeške narave?

Ne razumem, ko ljudje demonizirajo cepiva, je RTV kritičen in to zavrača z logičnim razmišljanjem, pri migracijah pa se zateka k emocionalnim zagovorom na nivoju nasprotnikov cepiv. Žalostno, res.

Mimogrede, vojaki so bili tam za varnost vseh, obupani ljudje lahko tudi sebe poškodujejo v takšnih velikih množicah. Bi pa otroka poteptali v kakšnem stampedu, pa bi spet bil cel hudič. Zakaj so policaji na nogometnih tekmah in protestih? Zakaj za vraga imamo zapore?! Saj smo vsi ljudje... ja, ravno zato.

Jezik ni nikoli velika ovira, dokler z dejanji govoriš v jeziku humanosti, dokler se razumeš s temi ljudmi.

A vam resno moram poiskati vašo lastno novico o problemih s katerimi se zdravstvo sooča zaradi jezikovnih ovir? Vam najdem zloženko vlade, ki govori o problematičnosti pismenosti priseljenih Kosovarjev? Zakaj so iskali medicinsko sestro, ki zna albansko? Zakaj velenjski župan kriči o težavah všolstvu in zdravstvu zaradi jezika, pa izhaja iz vrst SD.

V današnjem krutem in velikokrat nehumanem svetu je tako lepo srečati mladega, humanega človeka, ki poleg študijskih obveznosti najde čas in ima voljo pomagati tistim, ki jim je v tem trenutku pomoč potrebna.

RTV ima določene standarde, opažam pa, da se jim velikokrat ognete tako, da poiščete ustreznega sogovorca, ki bo vaše mnenje izrazil namesto vas, vi boste pa potem izpostavili citate. Smešno je, da ravno ta oddaja obstaja na podlagi razmišljanja, češ južni priseljenci plačujejo naročnino (čeprav to je tako sfaljena logika, kot bi jaz od Reporterja pričakoval vsebino Mladine, če bi se nanj naročil, češ sej plačujem naročnino), po drugi strani pa jaz plačujem naročnino in sem proti priseljevanju, pa ne dobim kaj dosti svoje vsebine. Zanimivi dvojni stanardi, kot bi nekdo na RTVju se odločal, katera politika je tista prava...
monte
# 12.05.2018 ob 09:05
ne z besedami in filozofiranjem. Pokazat z dejanji: vzet jih pod svojo streho, pa jih preživljat, tud finančno...
Sorrento
# 12.05.2018 ob 09:24
Tale gospodična bi se lahko malo izobrazila tudi o Schengnu in njegovih pravilih. In razširil bi se ji intelektualni horizont...
GozdniJoža
# 12.05.2018 ob 09:01
Prvo poskrbimo za naše reveže in "reveže" z dohodki (če vete kaj mislim).
windmaster
# 12.05.2018 ob 09:25
Begunci so eno. Ekonomski migranti so drugo. Teroristi skriti vmes pa tretje. Seveda je treba pomagat beguncem, se strinjam. Tistim ki so le prišli po evropsko socijalo pa je treba takoj na meji pokazat da za njih med nami ni mesta!
Hohštaplerija
# 12.05.2018 ob 09:15
Z rožnatimi očali je življenje zagotovo lepše. Ko je konec kofetkanja in lepih besed, pa je čas za delo, razvoj ter reševanje konfliktov, ki se pokažejo skozi čas.

Ustroj sveta je kompleksen, od lepih besed pa se ne napolni želodca in postavi strehe nad glavo.
GoodFella
# 12.05.2018 ob 13:23
To, da se je poslalo vojsko in policijo na mejo ter vzpostavilo tehnične ovire, je bil povsem pravilen odziv. Groza me je, ko gledam tiste nočne posnetke, ki kažejo, kako hrvaški policisti organizirano tihotapijo kolone migrantov čez zeleno mejo. Kaj takega se ne sme nikoli več ponoviti. Pomoč pravim beguncem že, nismo pa dolžni sprejeti vseh migrantov z BV in Afrike in jih tudi ne bomo. Tako da brez neke patetične naivnosti prosim.
našejenaše
# 12.05.2018 ob 13:14
Zakaj nas v Sloveniji prišleki vedno učijo kako naj živimo??? Mi živimo na svoji zemlji, po svojih pravilih. Prav je, da gledamo najprej na NAŠE ljudi, tudi tiste z 200 evri pokojnine!
dmejz
# 12.05.2018 ob 10:07
Razumem, da če nekdo beži pred vojno, se ga vzame, smo v 90ih sprejel veliko ljudi iz BiH in prav je da se tudi Sirijce, dokler je tam vojna sprejme...ampak da dobi več socialnih transferjev kot kak revnejši slovenski državljan ali upokojenec, pa pač ni v redu! Tile migranti dobijo cca 290€ socialne pa potem še neko nadomestilo cca 850€ od enega od ministrstev.
vnk
# 12.05.2018 ob 11:41
Itak. :) Prav smešno je, kako lahko mlada antropologinja z romanom - ki se napaja iz resničnih izkušenj - razburi nekatere MMC komentatorje. Kdo je zdaj pametnejši in premore več intelekta?

Očitno komentatorji na MMCju, glede nato kakšne naivne izjave podaja. Imaš po Evropi cel kup problematike na temo priseljevanja in tujih kultur, ampak hudiča no, mlada antropologinja skuca roman, potem problemov ni.

In kar počnete je racionalizacija človeka - torej vam enake vrste - v nekoga manjvrednega, v nekoga drugačnega. (mimogrede II. svetovna vojna je nesporen dokaz kam to lahko pripelje). Antropologi so si zelo enotni, da je človeška vrsta ena sama.

Živali iste vrste tudi med seboj tekmujejo za življenski prostor. Jaz človeka ne idealiziram, smo v mnogih pogledih živali, včasih se slabši, ko svoje nagone skušamo zaviti v nek celofan morale.

Lahko pa priznajo krdelsko-plemenski nagon, ki postavlja lastno pleme v prednost. Ampak človeku, ki premore razum, tega res ni potrebno počet.

Ker so vsi priseljenci razgledani? Sami jedrski fiziki in nevrokirurgi? Ker mi iz juga uvažamo visokokvalificirano delovno silo?
polarisprox440
# 12.05.2018 ob 14:52
vnk podpis! Ce bi vodilni takole razmilsljal... so pa zal prodane duse... tako kot cela evropska politika. :)
vnk
# 12.05.2018 ob 14:34
vnk - ta tvoj socioloski model in sistem ,ki ga se sam ocitno preverjas in se takorekoc iz stavka v stavek, argumenta v argument lovis in skusas tlacit kavdrat v kroglo, me ne preprica. v dolocenih stavkih odgovor v bitsvu poisces sam, ampak se zacuti , da bi se ti podrla hisa iz kart, ce bi se drznil odgovoriti.

Nimam pojma kaj želiš dejansko povedati, razen da ti moje mnenje ni všeč in se z njim ne strinjaš. Malce preveč abstraktno zame.

ostalo se mi ne zdi vredno komentirat, razen tega, da ravno ta politika izkljucevanja, katere so te polna usta, vodi v konflikt. vkljucevanje vedno dopusca moznost , da se s primernim izobrazevanjem in ozavescanjem zivi/prezivi s kompromisi - pa na zalost ne uspe vedno. izkljucevanje vodi vedno v tocno to kar si nihce ne zeli, kolikor sem uspel razumeti, tudi ti ne.

Kar mi ti skušaš prodati je prilagajanje priseljencem v upanju, da bodo sploh imeli željo se prilagoditi nam. Jaz pa zagovarjam princip, da se oni prilagodijo nam, tiste ki se nočejo pa odslovimo. Če pa odslovljene na drugi strani čaka smrt, me pa niti malo ne gane, vzemi ali pusti naš način življenja in se sooči s posledicami.

In ravno zaradi tvoje logike sem antimigracijsko usmerjen, ker nas priseljenci s tem spravljajo v kot, češ prilagodite se nam ali pa boste imeli še večje težave z nami. Ne sprejmem in vztrajam pri strogih zahtevah, ker so ljudje, ki se odlično asimilirajo v slovensko družbo in jo dejansko obogatijo. Za vse ostale je pa škoda denarja in časa, ki ga lahko bolj koristno porabimo.

Kar se mene tiče, so migracijski zakoni sito, izbereš tiste, za katere je v družbi prostor in se bodo v njo lahko tudi vklopili. Nismo pa mi naenkrat odgovorni poskrbeti za cel svet.
vnk
# 12.05.2018 ob 11:45
Naši dedi in pradedi, ki so rinili v Ameriko in Avstralijo pred in med vojnama, so bili pa turisti?

Moji dedi in pradedi niso rinili v Ameriko, sodeč po tem, da še vedno živim v Sloveniji. Če bi pa Slovence zavrnili v Ameriki, je pa to njihov problem, jaz sem Slovenec v Sloveniji. Enako kot nekdo, ki živi in dela v Bosni ali Kosovu nima veze s priseljenci pri nas, saj ni on kriv, mi smo jih spustili sem.
vnk
# 12.05.2018 ob 11:35
nekoc bodo tudi vasi listi (ali pa so ze) odsli drugam, zaradi vojne, zaradi suse, poplav, zaradi denarja, politike, vere.

Njihov problem, ne moj. In če bodo šli drugam, upam da se zavedajo, da s tem tudi zapuščajo svojo kulturo. Ne vem, smešno mi je, da sem jaz grd nacionalist, ampak če bi se preselil, bi svojo kulturo pustil za sabo.

in takrat se bodo oni srecevali z "domoljubi" in milico lokalnih kultur. in verjetno jih bodo sprejemali ravno listi teh ljudi ,ki so vam danes strelovod za vase frustracije zivljenja...

Nekaj ksenofobije bo vedno, ampak če bodo pravila stroga, migracijska politika vzdržna, je bo manj. Pač izločiš ljudi, ki se ne želijo prilagoditi v novo okolje. Sedaj pa konstantno popuščamo, da ne bi bili grdi.

Jaz sem ateist. Če hočeš boga, imamo cerkve. Hočeš ruto, pol bolj da si stara mama, ki gre na tržnico ali prej omenjeno cerkev, izjema so tudi redni gostje onkologije. Komur to ni všeč, naj si najde dom drugje. Tu govorimo slovensko, komu ni všeč, adijo. To je moja edina domovina, zato sem do nje zaščitniški, kjerkoli drugje bom jaz tujec. Hočeš svojo kulturo? Vrni se v domovino in se podaj v boj. Če ti ni do tega, potem ti tudi do lastne kulture ni toliko. Naši predniki so se tudi borili in umirali, da mi tu pišemo v (slabi) slovenščini.

.in vi mislite da vam je ta zemlja na kateri zivite podarjena za vekomaj?

Ne, ampak teh nekaj let na tej zemlji ne bi rad preživel v vojni. Zato pač zagovarjam politiko, ki ne vodi v konflikte znotraj družbe.

da bo ta kultura v kateri zivite sedaj ostala za vedno?

Kultura se spreminja, vedno se bo. Ne delam si utvar, mislim pa da trenutno stanje ni stabilno in bi ga bilo potrebno bolj regulirat. Zanimivo, da nekateri tako zagovarjate prosti trg kultur. Vidimo v gospodarstvu, da prosti trg ni magična rešitev, ampak so potrebna pravila in omejitve.

ah, stavite na napacnega konja...prihodnost ni tukaj, ampak tam. to je vec kot ocitno.

Tam kje? A potem naj uničim svoj življenski prostor in se preprosto odselim? To je odgovorno? Enkrat bo "tam" zmanjkalo, konec koncev je Zemlja okrogla in boš končal na isti točki ali pa v morju, če ne znaš plavat.
Hyperion
# 13.05.2018 ob 00:26
Ko se bo zaposlila in morala preživljati družino v tedaj za njene oči prvič realnem svetu, bo drugače razmišljala. Če bo pa ena izmed srečnic z nadstandardno plačo, pa naj gre za nekaj mesecev živet v kaksno socialno šibko druzino. Potem pa ponovno napiše knjigo odpiranja rok vsem in vsakomur.. do bridkega a humanega, konca.
luckyss
# 12.05.2018 ob 11:33
Seveda smo vsi ljudje..tudi Hitler, Trump, papež, itd..
Obstajajo begunci zaradi vojn, ki jih netijo predvsem ZDA in druščina in ti naj humano poskrbijo zanje...
Obstajajo tudi migrantje, ki gredo za boljšim kruhom, to se naj počne kulturno in po zakonih, kot to počno naši, ki gredo delat npr. v Avstrijo..
Da pa bo vsak migrant, med njimi ISIS na "dopustu ali izpopolnjevanju" imel več pravic kot naš brezposelni državljan ali upokojenec, to pa oprostite ni prav in niti logično..
In dajte enkrat prepovedat financiranje nevladnih organizacij iz tujine, ker tukaj gre na eni strani za mogočne ljudi in organizacije, na drugi pa za naivne posameznike, ki v resnici mislijo, da počnejo nekaj dobrega...No, tisti bolj "prizemljeni" vedo, da pomagajo predvsem sebi...
SKing
# 12.05.2018 ob 18:18
1q2w3e - zakaj pa mu preprosto ne odgovoriš? Mar moraš uporabljati abstraktno terminologijo?
unitrode
# 12.05.2018 ob 13:45
Malo zgodovine: pred določenim številom let ni bilo nobenega begunca iz Avganistana, Iraka, Sirije in Libije. Nasprotni, pretok ljudi je bil obraten: iz Jugoslavije je mnogo ljudi odhajalo delat v nekatere od omenjenih držav (Fužine so zgrajene praktično iz iraškega denarja /SCT). Ko pa so ZDA pričele delati tam "demokracijo" pa od tam ogromno beguncev, uničene države z uničeno socialo, šolstvom.
Sedaj pa ZDA grozijo Iranu in vsem tistim ki kakorkoli poslujejo z njim: torej bo? še ena uničena država, begunci. In mi pa naj to vse hvaležno pokasiramo pri tem ko nam 30 % ljudi živi v revščini?
1q2w3e
# 12.05.2018 ob 12:24
vnk - ta tvoj socioloski model in sistem ,ki ga se sam ocitno preverjas in se takorekoc iz stavka v stavek, argumenta v argument lovis in skusas tlacit kavdrat v kroglo, me ne preprica. v dolocenih stavkih odgovor v bitsvu poisces sam, ampak se zacuti , da bi se ti podrla hisa iz kart, ce bi se drznil odgovoriti. ostalo se mi ne zdi vredno komentirat, razen tega, da ravno ta politika izkljucevanja, katere so te polna usta, vodi v konflikt. vkljucevanje vedno dopusca moznost , da se s primernim izobrazevanjem in ozavescanjem zivi/prezivi s kompromisi - pa na zalost ne uspe vedno. izkljucevanje vodi vedno v tocno to kar si nihce ne zeli, kolikor sem uspel razumeti, tudi ti ne.
g1n3k
# 12.05.2018 ob 10:48
Naši dedi in pradedi, ki so rinili v Ameriko in Avstralijo pred in med vojnama, so bili pa turisti?
.
Itak. :) Prav smešno je, kako lahko mlada antropologinja z romanom - ki se napaja iz resničnih izkušenj - razburi nekatere MMC komentatorje. Kdo je zdaj pametnejši in premore več intelekta?
.
In kar počnete je racionalizacija človeka - torej vam enake vrste - v nekoga manjvrednega, v nekoga drugačnega. (mimogrede II. svetovna vojna je nesporen dokaz kam to lahko pripelje). Antropologi so si zelo enotni, da je človeška vrsta ena sama. Lahko pa priznajo krdelsko-plemenski nagon, ki postavlja lastno pleme v prednost. Ampak človeku, ki premore razum, tega res ni potrebno počet.
1q2w3e
# 12.05.2018 ob 16:30
ja to, da ne zmores abstraktnega razmisljanja mi je pa zal. in na zalost te abstraktnega razmisljanja tukaj ne morem nauciti. ga pa mocno priporocam (mogoce obiskat kaksno solo ali prebrat kaksno knjigo je dober zacetek). se posebej, ce se lotevas tako kompleksne teme kot je ta.
KovacevaKobila
# 12.05.2018 ob 11:33
vzet jih pod svojo streho, pa jih preživljat, tud finančno...

Banke, zasebna podjetja, Cerkev itn. se še zmeraj rešuje z davkoplačevalskim denarjem. Milijarde smo zagonili za te ljudi, zrezali socialno državo zaradi njih, zadolžili lastne otroke itn.

Še čakam, kdaj boste tisti, ki prezirate lenuharje, prisesance itn., kaj povedali na to temo. Še čakam, kdaj boste politike, ki to početje vztrajno podpirajo, našutirali iz parlamenta ... in jih pozvali, naj si te parazite vzamejo pod svojo streho in jih sami preživljajo.

Še čakam, kdaj boste namesto utapljajočih se revežev začeli brcat klope, ki državi dejansko sesajo kri - in to že dolga leta.

Sodeč po predvolilnih anketah, čakam Godota.
1q2w3e
# 12.05.2018 ob 10:33
nekoc bodo tudi vasi listi (ali pa so ze) odsli drugam, zaradi vojne, zaradi suse, poplav, zaradi denarja, politike, vere. in takrat se bodo oni srecevali z "domoljubi" in milico lokalnih kultur. in verjetno jih bodo sprejemali ravno listi teh ljudi ,ki so vam danes strelovod za vase frustracije zivljenja...in vi mislite da vam je ta zemlja na kateri zivite podarjena za vekomaj? da bo ta kultura v kateri zivite sedaj ostala za vedno? ah, stavite na napacnega konja...prihodnost ni tukaj, ampak tam. to je vec kot ocitno.
cycoII
# 12.05.2018 ob 10:31
"Tile migranti dobijo cca 290€ socialne pa potem še neko nadomestilo cca 850€ od enega od ministrstev."
A to si sam naračunal? Sploh poznaš pogoje za pridobitev socialne? Katero ministrstvo pa plačuje nadomestila za kaj?
cycoII
# 12.05.2018 ob 10:27
Naši dedi in pradedi, ki so rinili v Ameriko in Avstralijo pred in med vojnama, so bili pa turisti?
Kazalo