Knjige - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Knjige - Arhiv
Prestižna nagrada man booker v roke severnoirske avtorice Anne Burns Letošnjo žirijo za knjižno nagrado man booker je prepričala Anna Burns s svojim romanom Milkman , v katerem skozi oči mladega dekleta spregovori o svojih izkušnjah o življenju na Severnem Irskem.
Umrl je finski pisatelj Arto Paasilinna V ponedeljek je v kraju Espoo umrl eden najbolj prepoznavnih finskih avtorjev Arto Paasilinna. Star je bil 76 let.
V slovenščino preveden še tretji del Neapeljskega cikla Elene Ferrante o najboljših prijateljicah "V dobi resničnostnih šovov, v katerih se ljudje nastavljajo kameram in se pretvarjajo, da so takšni, kot so, so romani Elene Ferrante nova priložnost, da se na samem srečamo z drugim človekom in ...
Oh, literatura – o, literatura: Nocoj je na vrsti Prešernova epska pesnitev Nocoj ob 21. uri se bodo n a Tretjem programu – programu Ars Radia Slovenija v oddaji Oh, literatura – o, literatura! posvetili Krstu pri Savici Franceta Prešerna.
Prevod Jungovega dela Alfredu Leskovcu prinesel Jermanovo nagrado Društvo slovenskih književnih prevajalcev je Alfredu Leskovcu za prevod dela Psihologija in alkimija Carla Gustava Junga namenilo Jermanovo nagrado, ki nosi ime po prevajalcu in filozofu Franetu ...
Peter Svetina: Poročilo o Jasperju Krullu Pesniška zbirka Petra Svetine Poročilo o Jasperju Krullu nas vodi na področje religiozne oziroma mistične poezije.
"Pomembno je, da se znaš pošaliti, ko si v težavah. Ničesar ne spremeni, a pomaga." Pri založbi Goga je izšel prevod romana Sarajevski omnibus Veliborja Čolića, ki je ob tej priložnosti obiskal Slovenijo.
Za nagrado Astrid Lindgren nominirana tudi Anja Štefan in Slavko Pregl Med nominirance za prestižno spominsko nagrado Astrid Lindgren (ALMA) sta se uvrstila tudi slovenska pisatelja Anja Štefan in Slavko Pregl.
Pesmi Avtomobilov v knjigi: "Skozi leta potuješ narahlo in neslišno ..." Marko Vuksanović, frontman novogoriške skupine Avtomobili, je ob predstavitvi knjige z besedili Skozi leta povedal, da besedila pesmi "prenesejo papir".
Literarna nagrada Nove akademije za Maryse Condé, popisovalko kolonializma Literarno nagrado združenja Nova akademija so podelili francoski avtorici, popisovalki kolonializma, ki prihaja z otoka Guadeloupe v Karibskem morju, Maryse Condé.
Bojan Sedmak: Mraken ali Bitje ponoči Bojan Sedmak je velik poznavalec poezije, njegovi verzi pa se dvigajo nad vse tisto, kar se je ohranilo v njegovi zavesti, in zapojejo z novo pesniško melodijo.
Zaradi nevidnosti poezije letos daljši seznam nominirancev za Jenkovo nagrado Namesto petih del, kot je bilo doslej v navadi, je letos za Jenkovo nagrado nominiranih kar enajst pesniških zbirk zadnjih dveh let.
Stanka Hrastelj: Prva dama Avtorji in avtorice večinoma ustvarjajo v prepoznavnem, ponavljajočem se jeziku – a če se ob novem romanu Stanke Hrastelj Prva dama za hip ustavimo pri njenem prejšnjem romanu Igranje , je treba ...
Frankfurtski knjižni sejem že 70. leto zapored odprl svoja vrata Vrata je odprl mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu, na katerem se predstavlja okoli 7.000 razstavljavcev, ki prihajajo iz več kot 100 držav, napovedanih je okoli 3.700 dogodkov, kar je več kot lani.
Nemška književna nagrada za Inger-Mario Mahlke in njen "impresivni dogodek" Berlinska avtorica Inger-Maria Mahlke je letošnja dobitnica nemške književne nagrade, ki jo podeluje Združenje nemških knjigotržcev.
Velibor Čolić: "Dalj ko sem v Franciji, bolj se počutim Bosanca" Z Veliborjem Čolićem se je prejšnji teden na Vodnikovi domačiji v Ljubljani pogovarjala Svetlana Slapšak, ki je takoj na začetku napovedala, da bo pogovor potekal v jeziku b/č/h/s, ki ga imenujemo ...
Agi Mishol: Čipka na železu Poezijo Agi Mishol zaznamuje, lahko bi rekli, dialektika nasprotij in zbliževanja.
V naslednji desetletki se bodo skušale knjižnice tesneje povezati s skupnostjo Strokovna priporočila in standardi za slovenske splošne knjižnice za obdobje 2018–2028 dajejo velik poudarek avtonomnosti knjižnic. Poleg tega se zavzemajo za "proaktivno knjižnico".
Alejandra Laurencich: "Ko rana še prehudo skeli, ni mogoče napisati dobrih zgodb" Argentinska pisateljica Alejandra Laurencich je potomka slovenskih priseljencev tretje generacije, ki se uveljavlja kot ena najboljših ustvarjalk sodobne argentinske književnosti.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Citat
link
Uroš Buh
16. oktober 2018 ob 19:56 Zdi se mi, da je vse preveč zelo neposrednih vsebin. In zelo natančnih, ilustrativnih, neposrednih.
Več novic ...
Videonovice
Izbor
Kazalo