Beigbeder je bil v pogovoru na knjižnem sejmu kritičen do svojih francoskih pisateljskih kolegov. Ameriški kolegi, kot meni, veliko laže krajšajo svoja dela, medtem ko Francozi
Beigbeder je bil v pogovoru na knjižnem sejmu kritičen do svojih francoskih pisateljskih kolegov. Ameriški kolegi, kot meni, veliko laže krajšajo svoja dela, medtem ko Francozi "radi poslušamo svoj jezik in smo nadvse zadovoljni sami s seboj". Foto: EPA
false
31. slovenski knjižni sejem je postregel tudi s številnimi dogodki (predavanja, okrogle mize, dražbe ...), ki so bili dobro obiskani. Foto: BoBo

Sam pretresen prebira pričevanja ljudi, ki so doživeli teroristični napad, saj lahko o tem govorijo le oni. Beigbeder, ki je med drugim napisal romane 2999 SIT, Windows on the World, Ljubezen traja tri leta, Francoski roman in Oona & Salinger, se je v pogovoru z novinarko Mimi Podkrižnik dotaknil tudi aktualnih dogodkov v Franciji. Kot je dejal, se sam v tem primeru zavzema za tišino, govorijo naj tisti, ki so to grozoto preživeli. Prepričan je, da bo 13. november vplival na vse plati življenja, ne zdi pa se mu na mestu, da so vsi prepričani, da se je treba nemudoma odzvati: politika z vojno retoriko, večina s pacifističnimi parolami.

Beigbeder nikoli ni bil domoljub, vedno se je norčeval iz svoje dežele, po terorističnem napadu pa je ponosen, da je Francoz. Kot je povedal, se ob vsem tem počuti nemočnega, a bo vztrajal s svojim slogom življenja, obiskoval bo gledališče in bare. Vseeno pa 13. november nosi posledice; vsakokrat, ko stopi v lokal, pogleda, kje je zasilni izhod.

V pogovoru se je dotaknil tudi svojih delovnih navad. Kot je povedal, zelo občuduje disciplinirane pisatelje, ki vsak dan pišejo nekaj ur. Sam je med ustvarjalnim procesom ves čas na preži z beležnico in pisalom.

Opozoril je tudi na zmotno predstavo, ki jo imajo tujci o Parizu kot mestu nenehne zabave. Opaža, da se ljudje v Ljubljani, Barceloni, Londonu ali Berlinu zabavajo veliko več, Francozi pa da so v resnici godrnjavi. "Všeč nam je, da se ves čas pritožujemo, ne obstaja narod, ki bi si že zjutraj ob nakupu rogljiča zaželel - 'le pogumno'," je še povedal Beigbeder.

Na letošnjem sejmu je bila v središču Francija: poleg Beigbederja sta na sejmu gostovala tudi Pascal Bruckner in Jacques Ranciere.