Muhlis Ari ob izgonu iz Nemčije leta 1998. Foto: EPA
Muhlis Ari ob izgonu iz Nemčije leta 1998. Foto: EPA
knjižni sejem frankfurt
V sredo se v Frankfurtu začenja knjižni sejem. Foto: EPA

Nemške oblasti mu namreč zaradi kriminalne preteklosti ne dovolijo vstopa v državo. In tako Ari na frankfurtskem knjižnem sejmu ne bo mogel predstaviti svoje avtobiografije, piše nemški Spiegel. Verjetno je nenavadno, da bi se nekdo, ki mu grozi zaporna kazen, če prestopi mejo Evropske unije, želel vrniti tja. A za Muhlisa Arija oziroma Mehmeta, kot so Arija v poznih 90. letih prejšnjega stoletja poimenovali nemški mediji, je to zdaj postala prava misija.

Zgodba otroka iz geta
29-letni Ari, ki je po odhodu iz Nemčije živel v Carigradu, si prizadeva, da bi na osrednjem knjižnem sejmu v Frankfurtu predstavil svojo avtobiografijo z naslovom Imenovali so me Mehmet: Zgodba otroka iz geta, ki jo je spisal skupaj s Christopherjem Strasserjem. V knjigi opisuje svoje težavno otroštvo v Neuperlachu, predelu Münchna, ki so ga zaznamovali nasilje, tatvine, izsiljevanje in druga kazniva dejanja. Nemške oblasti so ga leta 1998 brez staršev deportirale, kar je izzvalo vroče javne debate. Po letih pravniškega prerekanja so mu leta 2002 dovolili, da se vrne v Nemčijo.

A leta 2005 je pobegnil v Turčijo, potem ko ga je sodišče v Nemčiji obsodilo na 18 mesecev zapora, ker je napadel starše in jim grozil. Vsi poskusi v zadnjih letih, da bi se vrnil v Nemčijo, so se izjalovili. "Frankfurt mu je prepovedal vstop v mesto," je dejal mestni uradnik Markus Frank, ki je nemško veleposlaništvo v Turčiji zaprosil, naj Ariju ne odobri vizuma, saj je zanj že od leta 2005 izdan nalog za aretacijo.

Ari tako po letu 2005 ni vstopil v nobeno državo članico EU-ja, saj bi ga ta izročila Nemčiji. Njegovi starši še vedno živijo v Münchnu, sam pa ima Nemčijo še vedno za svoj dom.