Plesalke na festivalu mednarodne romske glasbe. Foto: BoBo
Plesalke na festivalu mednarodne romske glasbe. Foto: BoBo

Projekt, ki je potekal pod okriljem programskega sklopa EPK - Urbane brazde, bo med drugim pripomogel tudi k izdaji novega slovensko-romskega slovarja.

Vodja projekta Hazemina Đonlić je povedala, da je ideja zanj nastala po polletnem raziskovanju združenja Frekvenca, s katerim so skušali ugotoviti prioritete in potrebe romske skupnosti. V tem času so po njenih besedah izpostavili tri najpomembnejše cilje, ki se nanašajo na področje kulture in jezika.

"Eden od teh ciljev je bil izdaja slovarja, saj Romi v Mariboru za zdaj še nimajo knjižne oblike slovarja. Vse skupaj nas je pripeljalo do projekta pod imenom Besedni most, s katerim smo želeli romsko skupnost usposobiti za pisanje in vodenje kulturnih projektov, predvsem na področju jezika," je dejala Đonlićeva.

"Besede ustvarjajo mostove"
Kot je na novinarski konferenci pojasnil koordinator evropsko sofinanciranega projekta Shemsedin Berisha, je bilo v okviru projekta usposabljanje namenjeno pripadnikom romske skupnosti, potekalo pa je na dveh ravneh.

"Na splošni ravni so se udeleženci usposabljali za vodenje projektov na področju kulture, in sicer s področij kulturnega menedžmenta, financiranja in vodenja nevladnih organizacij, prijavljanja na razpise, vodenja projektov in socialno-kulturnega dela, ob tem pa so udeleženci imeli možnost izbirati med usposabljanjem za založniško-uredniško dejavnost ali pa jezikovnimi tečaji romskega in slovenskega jezika," je pojasnil Berisha.

Rezultat praktičnega dela projekta, v katerem je sodelovalo 37 pripadnikov romske skupnosti, je do zdaj izdaja publikacije, promocijskih majic in organizacija umetniškega dogodka, oblikovanje spletne strani, na kateri so med drugim tudi izvlečki vseh predavanj. Posebej so ponosni na slogan "Besede ustvarjajo mostove", pa tudi na izdano zgoščenko s štirimi avtorskimi in štirimi ljudskimi romskimi pesmimi.

S tem pa njihovih dejavnosti še ni konec, saj zdaj sodelujejo pri izdelavi obsežnega slovensko-romskega slovarja, s katerim bo romska skupnost v prihodnje lažje izvajala dejavnosti za ohranjanje lastnega jezika.