Štrena za teoretike zarote ali raziskovanje legitimnega dvoma? Mnenja so deljena. Foto: Amazon
Štrena za teoretike zarote ali raziskovanje legitimnega dvoma? Mnenja so deljena. Foto: Amazon

Zloglasna trditev, da je firer preživel vojno in - za svojima somišljenikoma Adolfom Eichmannom in Josefom Mengelejem - pobegnil v Argentino, je po svetu prvič zaokrožila leta 1945, ko je o njej spregovoril Stalin. Od takrat naprej se podobne teorije redno pojavljajo, pogosto podprte z domnevnimi fotografijami Hitlerjevega povojnega življenja; lani je Noam Shalev temu posvetil cel dokumentarec, zgovorno naslovljen Revealed: Hitler in Argentina. Zdaj pa je okrog celotnega vprašanja izbruhnila nova polemika; britanska avtorja knjige Grey Wolf: The Escape of Adolf Hitler iz leta 2011 plagiatorstva obtožuje argentinski novinar, je poročal The Guardian.

Obveščevalne službe so mu pustile uiti?
Abel Basti
trdi, da sta si Simon Dunstan in Gerrard Williams za dokazovanje svoje teorije nepošteno "izposodila" sadove njegovih raziskav. Knjiga namreč izpodbija uradno zgodovino, po kateri se je firer 30. aprila 1945 v svojem bunkerju ustrelil, medtem ko je Eva Braun naredila samomor s cianidom. Dunstan in Williams teoretizirata, da so ameriške obveščevalne službe v zameno za dostop do nemške vojne tehnologije zatisnile oko pred Hitlerjevim pobegom; po njuni različici dogodkov sta se zakonca Hitler nastanila ob vznožju Andov, v zakonu pa naj bi se jima rodili dve hčerki. Eden največjih vojnih zločincev naj bi tako užival mirno upokojitev v Patagoniji in umrl šele leta 1962.

Pet let dela - toda čigavega?
Čeprav newyorški založnik knjigo oglašuje kot "sad petih let potovanj, sestavljanja koščkov sestavljanke in kopičenja gore dokazov", Basti zdaj opozarja, da gre za "močno zavajajočo izjavo", češ da sta Britanca preprosto uporabila podatke, ki jih je zbral on sam.

Nihče izmed njih ni odkril tople vode
Obtožena avtorja Argentinčevo trditev seveda zanikata. "Basti ni "izumil" ideje, da je Hitler preživel v Argentini," je Williams poudaril v izjavi za britanski The Observer. "Knjige na to temo so obstajale že v letih 1953 in 1987. Niti jaz niti Simon Dunstan, avtor več kot 50 knjig s področja vojaške zgodovine, nisva plagirala nikogar. Podrobno sva seznanjena z zakonom."

Williams sicer priznava, da je leta 2007 odpotoval v Argentino in da mu je takrat pri delu - tako kot še cela vrsta drugih raziskovalcev in prevajalcev - pomagal Basti. Ta zdaj trdi, da je pravice za uporabo svoje raziskave prepustil Williamsovi založbi v zameno za obljubo zajetnega plačila v prihodnosti; prav tako naj bi Britanca predstavil dvema ključnima pričama, Jorgeju Colottu in načelniku Manuelu Monasteriu.

Leta 2008 se je začelo tudi snemanje ekranizacije knjige, ki pa ga je bilo treba zaradi vse trdnejšega primeža recesije prekiniti, takrat je bilo končano tudi sodelovanje z Bastijem, ki je menda prosil za svoje dokumente nazaj, a jih ni nikoli dobil, poroča Guardian.

"Zblojene fantazije teoretikov zarote"
Trditve o Hitlerjevem življenju v Argentini so sicer, čisto neodvisno od njihovega avtorstva, razjezile številne zgodovinarje. Guy Walters je denimo ob izidu knjige vse njene trditve označil za "dvatisočodstotno sranje". "To je absolutna sramota, v trditvah ni ničesar oprijemljivega, podpihujejo pa zblojene fantazije teoretikov zarote in nimajo nobenega mesta med resnimi zgodovinskimi raziskavami."