Foto:
Foto:

Dobitnik nagrade je Brane Mozetič za pesniško zbirko Banalije. Knjiga je izšla v zbirki Lambda založbe Škuc.

V nagrajeni pesniški zbirki avtor razkriva svoj dom zbirališča mladih, prežeta z drogami, Ljubljano in druga mesta po svetu, kjer je živel in potoval. Delo prevevajo bolečina, zaznamovanost in izločenost zaradi gejevstva.

Po besedah predsednice žirije za Jenkovo nagrado Vide Mokrin-Pauer so Mozetičeve pesmi v Banalijah skrajno osebne. Po njenih besedah pesmi prizadenejo z odprto prizadetostjo, ki jo avtor izpostavlja "kot človek, kot gej, kot čustveno, seksualno, moralno in umetniško bitje".

Mozetič je dejaven tudi kot urednik in prevajalec
Mozetič je doslej objavil devet pesniških zbirk, knjigo kratkih zgodb in roman z rejverske scene Zgubljena zgodba. Uredil je dve antologiji homoerotične literature, nekaj izborov sodobne slovenske poezije v angleščini, francoščini in španščini ter prevajal številne francoske avtorje, med njimi Arthurja Rimbauda, Jeana Geneta in Michela Foucaulta.

Mozetič je urednik dveh knjižnih zbirk - Aleph in Lambda - in promotor slovenske literature v tujini pri Centru za slovensko književnost. Njegove pesmi so prevedene v francoščino in italijanščino, za svoje delo pa je bil leta 1992 nagrajen z Župančičevo nagrado.