Predsednik republike Borut Pahor je v Vili Podrožnik vročil listine o častnem pokroviteljstvu in opomnil na pomen negovanja slovenščine. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je v Vili Podrožnik vročil listine o častnem pokroviteljstvu in opomnil na pomen negovanja slovenščine. Foto: BoBo
Branje
V Sloveniji številne ustanove, ki skrbijo za bralno kulturo in razvoj bralne pismenosti, že desetletja pripravljajo različne dejavnosti, ki so jih letos prvič povezale v Nacionalni mesec skupnega branja 2018. Foto: ARS
Branje
Glavni cilj projekta Nacionalni mesec skupnega branja 2018 je dvig bralne kulture in bralne pismenosti Slovencev. Foto: BoBo

Predsednik je o pomenu negovanja slovenščine spregovoril v Vili Podrožnik, kjer je sprejel predstavnike ustanov pobudnic tega projekta, katerega cilj je dvig bralne kulture in bralne pismenosti Slovencev. Vročil je listine o častnem pokroviteljstvu, mladim bralcem pa zaželel, naj v branju uživajo in razvijajo svojo domišljijo.

Več ustanov, ki v Sloveniji skrbijo za bralno kulturo in razvoj bralne pismenosti, že desetletja pripravljajo različne dejavnosti, ki so jih letos prvič povezale v Nacionalni mesec skupnega branja 2018.

"Z Nacionalnim mesecem skupnega branja 2018 mlade spodbujamo, da berejo in se o branju pogovarjajo," je v Vili Podrožnik ob vročitvi listin o častnem pokroviteljstvu, kamor je povabil tudi otroke, ki počitnice preživljajo v programih Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), dejal predsednik republike. Spomnil je, da smo lani zaznamovali 500. obletnico reformacije, ki je Slovencem prinesla prvo knjigo in jezik, ki nas je utemeljil, letos pa stoto obletnico smrti Ivana Cankarja.

Dobitniki listin
Listino o častnem pokroviteljstvu so prejeli Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

V imenu ustanov pobudnic sta se zahvalili predsednica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Dragica Haramija in predsednica Bralnega društva Slovenije Savina Zwitter.

"Branje je vstopanje v svetove, ki jih drugače morda nikoli ne bi spoznali," je ob tej priložnosti dejala Dragica Haramija in v nagovoru izrazila prepričanje, da je današnji prejem listin zaveza vsem, da bodo vedno znova zastavili besede za ozaveščanje o pomenu branja. Največja čarovnija se zgodi, ko se otrokom pričnejo črke sestavljati v besede in te dobijo pomen, razmišlja.

Branje je lahko tudi skupna aktivnost
Savina Zwitter je dejala, da si je Bralno društvo Slovenije že nekaj let prizadevalo za povezovanje vseh ustanov in posameznikov, ki se ukvarjajo z branjem. "S projektom želimo vsi pobudniki povečati zanimanje za branje, ki ni le tiha individualna dejavnost, temveč je lahko tudi skupna aktivnost," je povedala.

Po uradnem delu sta ambasadorja kulturno-umetnostne vzgoje letošnjega evropskega leta kulturne dediščine pravljičar Žiga X. Gombač in ilustrator Ivan Mitrevski za otroke priredila bralnico pod krošnjami.