Jane Austen (1775–1817) se je s svojimi romani, kot sta Prevzetnost in pristranost ter Razsodnost in rahločutnost, uveljavila kot ena najbolj branih in priljubljenih predstavnic britanske književnosti. Foto:
Jane Austen (1775–1817) se je s svojimi romani, kot sta Prevzetnost in pristranost ter Razsodnost in rahločutnost, uveljavila kot ena najbolj branih in priljubljenih predstavnic britanske književnosti. Foto:
Alicia Silverstone kot razvajena Cher iz filma Nimaš pojma (1995) in Gwyneth Paltrow kot razvajena Emma iz filma Emma (1996): obe junakinji je navdihnil roman Jane Austen o Emmi - razvajeni, lepi in bistri gospodični, ki malce previsoko ceni svoje sposobnosti režiranja romantičnih življenj ljudi okrog sebe. Je pa slepa, ko gre za njeno lastno ljubezensko življenje ... Foto: EPA

McCall Smith je najnovejši v nizu pisateljev, ki so se pridružili britanskemu literarnemu projektu sodobnih interpretacij del Jane Austen. Njegova različica britanske klasike pa naj bi izšla jeseni prihodnje leto, ob 199. obletnici izida izvirnika.

Projekt sodobnih interpretacij del Austenove poteka pod okriljem založniške hiše Harper Collins. Ponudil bo šest priredb romanov britanske pisateljice - poleg Emme še Prevzetnost in pristranost, Razsodnost in rahločutnost, Northangerska opatija, Mansfield Park ter Prepričevanje.

Roman Emma, ki je bil prvič objavljen leta 1815, popisuje življenje (in poskuse ženitnega mešetarjenja) mlade Emme Woodhouse ter ponuja vpogled v običaje in družbeni položaj britanskih žensk ob izteku 18. stoletja. "Pisanje moje interpretacije Emme je privilegij in hkrati resničen izziv. Emma ni le eden najboljših romanov v angleškem jeziku, temveč tudi ena najzanimivejših knjig Austenove," je dejal Smith. Na velikem platnu sta Emmo doslej upodobili Kate Beckinsale in Gwyneth Paltrow, ogrodje zgodbe pa je navdihnilo tudi enega ključnih filmov za generacijo, ki je odraščala v devetdesetih, Clueless (Nimaš pojma).

Pri projektu poleg Smitha sodelujeta tudi britanska pisateljica Joanna Trollope, katere interpretacija dela Razsodnost in rahločutnost naj bi izšla še ta mesec, in škotska avtorica Val McDermid, ki svojo interpretacijo dela Northangerska opatija pripravlja za prihodnje leto.

Smithu, Trollopovi in McDermidovi se je pri projektu pridružil še ameriški avtor Curtis Sittenfeld, ki za leto 2015 napoveduje izid priredbe dela Prevzetnost in pristranost. Imeni še dveh sodelujočih avtorjev bodo pri založniški hiši Harper Collins razkrili do konca leta, poroča BBC.