Festival Literature sveta - Fabula bo do 10. marca prinesel več kot 30 literarnih prireditev. Foto: MMC RTV SLO
Festival Literature sveta - Fabula bo do 10. marca prinesel več kot 30 literarnih prireditev. Foto: MMC RTV SLO
Lado Kralj
Lani je Dnevnikovo fabulo prejel Lado Kralj za svoj prvenec Kosec koso brusi. Foto: RTV SLO

Nagrado podeljujejo za najboljšo izvirno zbirko domače kratke proze, izdano v zadnjih dveh letih, letošnjo četverico pa je izbrala žirija, ki so jo sestavljali: literarna kritičarka Gaja Kos, ki je tudi predsednica, esejistka in prevajalka Seta Knop, novinarka in kritičarka Sandra Krkoč, pesnik in publicist Vid Sagadin ter publicistka in urednica Alenka Vesenjak.
Dušan Čater v zbirki kratke proze Džehenem (izšla je pri Študentski založbi) tematsko povezal zgodbe, ki prikazujejo temno plat življenja tujcev v Sloveniji, piše v današnjem Dnevniku. Na pisateljsko sceno je avtor stopil leta 1994 z romanom Flash royal in zatem nanizal štiri romaneskna dela in dve zbirki kratke proze.
Miha Mazzini je svojima zaščitnima znamkama – predirljivi kritiki družbe in poznavanju človeške psihe – zvest tudi v zbirki Duhovi, ki so izšli pri novomeški založbi Goga. V zbirki slika pisatelj odtujenost skozi prizmo različnih tem, a se vselej poglobi v mračno notranjost protagonistov.
Uroš Sadek je nominiran za svoje drugo delo, to je izšlo pri založbi LUD Šerpi. Nase je prvič opozoril pred sedmimi leti, ko je izdal knjigo kratke proze Vrtiljak. V nizu resnično kratkih zgodb, zbranih v nominiranem delu, skuša z intenzivnim črpanjem iz domišljije in ciničnim humorjem prodreti za zaveso vsakdanjosti ter samoumevnosti.
Dušan Šarotar, literarni estet, tudi v zbirki Nostalgija (založba Franc-Franc) veliko stavi na jezik, metaforičnost, subtilnost in emocionalnost. V nominiranem delu se tematsko spoprijema predvsem s človekovo minljivostjo.
Končnega zmagovalca bodo razglasili v ponedeljek, 27. februarja, podelitev pa bo uvod v letošnji festival Literature sveta - Fabula, ki bo do 10. marca postregel z več kot 30 literarnimi prireditvami.