Vlada je ob potrditvi kandidature zagotovila, da bo za projekt namenila 2,5 milijona evrov. Foto: BoBo
Vlada je ob potrditvi kandidature zagotovila, da bo za projekt namenila 2,5 milijona evrov. Foto: BoBo
Frankfurtski knjižni sejem
Na lanskem sejmu se je predstavilo 7.300 razstavljavcev, našteli pa so skoraj 300.000 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Frankfurt po Frankfurtu
Na naših tleh se že več kot četrt stoletja organizira prodajna razstava tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu. Foto: BoBo

Ob potrditvi kandidature je vlada tudi zagotovila, da bo za projekt namenila 2,5 milijona evrov. Ministrstvo za kulturo bo maja vložilo uradno kandidaturo, do konca junija pa ustanovilo še organizacijski odbor.

Med glavne cilje spadajo izboljšanje trgovanja z avtorskimi pravicami, povečanje števila prevodov slovenske literature v nemški in angleški jezik, povečanje prepoznavnosti slovenske kulture v tujini in prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije, povezovanje podjetij s področja tiskarstva in izboljšanje trgovanja slovenskih oblikovalskih izdelkov. Projekt naj bi povezoval gospodarski, kulturni in turistični sektor.

Izpolnitev enega izmed glavnih ciljev NPK-ja na področju knjige?
Projekt, imenovan Republika Slovenija - častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, je eden izmed osrednjih ciljev na področju knjige v Nacionalnem programu za kulturo 2014-2017 in eden najpomembnejših na področju mednarodne uveljavitve. Glavni nosilec projekta Javna agencija za knjigo RS (JAK) pa si bo prizadeval pridobiti tudi zunajproračunska sredstva.

Frankfurtski knjižni sejem, ki vsako leto poteka v sredini oktobra, je največji knjižni sejem na svetu, tako po številu predstavljenih založb kot po številu obiskovalcev. Lani se je predstavilo 7.300 razstavljavcev, našteli pa so skoraj 300.000 obiskovalcev.

Tudi poudarjeni gospodarski motivi
Nemčija je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Predstavitev osrednje častne gostje predstavlja enega izmed vrhuncev medijskega poročanja o sejmu in vselej vzbudi zanimanje tako pri strokovni kot pri splošni javnosti. Do leta 2013 se je v tej vlogi predstavilo 26 držav in regij, zadnja med njimi Brazilija, letos bo to mesto zasedla Finska.

Slovenija naj bi sodelovala in izvajala projekte s pomočjo slovenske gospodarske diplomacije, knjigo povezala s turizmom, pripravila program za podporo prevodov, približno leto pred predstavitvijo pa bo JAK s slovenskim veleposlaništvom v Nemčiji odprl informacijsko pisarno, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.