Pablo Neruda je najslavnejši čilenski literat. Foto: Wikipedia
Pablo Neruda je najslavnejši čilenski literat. Foto: Wikipedia

Testi, ki so jih leta 2013 opravili na izkopanih ostankih njegovega trupla, sicer niso prinesli nobenih dokazov, ki bi potrjevali hipotezo, da je za pesnikovo smrt kriva zastrupitev s strani vojaške diktature. Neruda najbolj slovi po svojih ljubezenskih pesmih, umrl pa je 23. septembra 1973 zaradi raka na prostati. Ker se je to zgodilo le 12 dni po vojaškem udaru, ki je utrl pot do oblasti diktatorju Augustu Pinochetu, so se kmalu pojavili namigi, da njegova smrt ni bila naravna. Neruda je bil zaveden komunist in podpornik vlade Salvadorja Allendeja, ki je leta 1970 postal prvi demokratično izvoljeni socialistični predsednik. Allende ga je potem imenoval za veleposlanika v Parizu.

Letos izdaja njegovih še neobjavljenih pesmi v Španiji
Ljubiteljem poezije je najbolj poznana njegova zbirka Dvajset ljubezenskih pesmi in pesem o obupu. Lani so našli 21 do takrat neznanih pesmi, ki so lani pod naslovom Poemas inéditos : Pablo Neruda izšle v Čilu, letos pa naj bi jih izdali še v Španiji. Dolga leta so bile s kupi drugih dokumentov stlačene v škatle rokopisov (v nadzorovanih klimatskih razmerah); celotna zakladnica je v last fundacije prešla leta 1987, po smrti pesnikove vdove Matilde Urrutia.

Neruda velja za enega najvplivnejših pesnikov 20. stoletja. Njegov opus obsega erotične ljubezenske pesmi, nadrealistično poezijo, zgodovinske epe in politične manifeste. V poeziji je združeval subjektivno liriko z družbeno angažiranostjo, zlasti je ta spoj jasen v delu Veliki spev, leta 1971 pa je dobil tudi Nobelovo nagrado. Vendar mu je tudi to Nobelov odbor zaradi komunističnega prepričanja dolgo zavračal. Prejel jo je leta 1971 in po podelitvi na santiaškem nogometnem stadionu 70.000-glavemu občinstvu recitiral svoje pesmi. Literarni dogodek še danes velja za največje v živo spremljano branje poezije do zdaj.