Milan Dekleva je za nagrado desetnica nominiran za svojo Pesmarico prvih besed. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Milan Dekleva je za nagrado desetnica nominiran za svojo Pesmarico prvih besed. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
knjige knjižnica mladinska literatura
Komisija je letos nominirano deseterico izbrala med 123 knjigami, ki izpolnjujejo kriterije, zapisane v Statutu o nagradi desetnica. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Aksinja Kermauner
Aksinja Kermauner je nominirana za zgodbo o špagetu Žigi, ki je za slepe in slabovidne otroke prirejena tudi v braillovi pisavi. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Janja Vidmar, članica komisije za nagrado in dobitnica desetnice 2006, je povedala, da je branje del stanovskih kolegov poseben izziv za žirijo. Avtorje mladinskih del je pozvala, da še naprej ostanejo tako zagnani za mladinsko literaturo. Komisijo za nagrado desetnica 2011 sestavljajo Marjana Moškrič, Dušan Šarotar, Janja Vidmar, Dim Zupan in predsednik žirije Tone Partljič. Nagrado 3.300 evrov bruto bodo podelili v četrtek, 19. maja, v prostorih Društva slovenskih pisateljev (DSP).

Žiga špaget tudi za slepe in slabovidne
Komisija je letos pregledala 123 knjig, ki izpolnjujejo kriterije, zapisane v Statutu o nagradi desetnica, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje vsako leto v maju za obdobje zadnjih treh let izključno članom DSP-ja, ki ustvarjajo v slovenskem jeziku. Izbrali so deset del, ki se bodo potegovala za desetnico 2011: Pesem za vilo Cvetke Bevc, Pesmarica prvih besed književnika Milana Dekleve, Žiga Špaget gre v širni svet Aksinje Kermaunerjeve, delo Miklavža Komelja Kako sta se gospod in gospa pomirila, Mici iz 2.a Majde Koren, pesnitev Toneta Pavčka Po morju plava kit, pripoved Slavka Pregla Geniji brez hlač, Vitez brez krave Primoža Suhodolčana, Cesar in roža Bine Štampe Žmavčeve in delo Zafuškana Ganca Suzane Tratnik.

Šest nominirank in nominirancev je v Knjižnici Otona Župančiča z branjem odlomkov predstavilo svoje knjige, ki so se znašle v izboru za nagrado. Cvetka Bevc je o svoji Pesmi za vilo zapisala: "Vile iščejo zapisovalce pravljic. Ena izmed njih me je uspela najti. In zdaj skupaj pojeva pesem veselja!" Nekaj stavkov svoje Pesmarice prvih besed je prebral tudi Milan Dekleva, Aksinja Kermauner pa je predstavila kar celo knjižico Žiga špaget gre v širni svet, ki je prirejena tudi za slepe in slabovidne otroke. Miklavž Komelj je povedal "golobarsko" zgodbo o tem, Kako sta se gospod in gospa pomirila. Mici iz 2.a se je skozi besede Majde Koren naučila, da se v bošnjaškem jeziku zvončku reče visibaba. Suzana Tratnik je skozi nekaj odlomkov predstavila Zafuškano Ganco, o kateri je zapisala: "Že samo pisanje kratkih zgodbic o podgani in kuri in njihov izid v slikanici Zafuškana Ganca sta bila zame posebna izkušnja in skok v že skoraj pozabljeni svet otroške domišljije. Da se je slikanica prebila med nominacije za desetnico, pa je sploh zafuškano, kot bi rekla moja junakinja Ganca, torej več kot imenitno!"

O literarnih stotinkah in knjižnih metrih
Tone Pavček, Slavko Pregl, Primož Suhodolčan in Bina Štampe Žmavc sicer niso bili na razglasitvi nominirancev, so pa organizatorji z branjem odlomkov predstavili junake njihovih knjig: kite, knjigožere in genije brez hlač. Primož Suhodolčan je o nominaciji za desetnico zapisal: "Čeprav so bralci še vedno najbolj pomembni sodniki in znajo natančno določati literarne stotinke, knjižne metre in besedne milimetre, sem kot privrženec ekipnih športov vsekakor zelo vesel, da me tudi moji pisateljski soigralci kdaj pa kdaj potrepljajo po rami ter mi povedo, da sem to sezono v dobri formi in da sem nekaj zadnjih tekem zelo dobro odigral."

Nagrada desetnica je bila ustanovljena leta 2004 v okviru mladinske sekcije pri Društvu slovenskih pisateljev. Podeljuje se za izvirno slovensko mladinsko delo, ki je nastalo v zadnjih treh letih in ga je napisal član društva. Nagrada desetnica je namenjena širšemu priznanju ter uveljavljanju otroške oziroma mladinske literature v stanovski organizaciji, literarno-kritiški stroki in javnosti. Dosedanji dobitniki so bili v letih od 2004 do 2009 Mate Dolenc (Leteča ladja), Slavko Pregl (Usodni telefon), Janja Vidmar (Zoo), Bina Štampe Žmavc (Živa hiša), Andrej Rozman - Roza (Kako je Oskar postal detektiv) in Marjana Moškrič (Stvar).