Preden so knjige poslali na pot proti Rimu, so jih nemške oblasti še predstavile na tiskovni konferenci. Foto: Reuters
Preden so knjige poslali na pot proti Rimu, so jih nemške oblasti še predstavile na tiskovni konferenci. Foto: Reuters
De Caro je kot izveden bibliotekar seveda znal oceniti, katere zaklade bo lahko najdražje prodal. Foto: Reuters

Nemčija je knjige italijanskim predstavnikom predala v petek v Münchnu, kjer so jih tudi zasegli neki dražbeni hiši. Iz bavarske prestolnice jih bodo prepeljali v Rim.

Italijanska policija je razkrila spletko, v kateri je Marino Massimo de Caro, nekdanji direktor knjižnice Girolamini v Neaplju, med letoma 2011 in 2012 s "svojih" polic kradel redke knjige, še posebej take, ki datirajo v 16. in 17. stoletje. (Nemško državno tožilstvo je teden dni pred predajo knjig navajalo številko 543, po prejetju dodatne dokumentacije pa se je število ukradenih knjig povečalo še za 70 knjig.) Neapeljska knjižnica je ena izmed najstarejših in najbolj bogato založenih v državi.

Kdo bi posumil direktorja?
"Kot direktor je bil na položaju, kjer naj bi počel vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi varoval in ohranjal knjige. Namesto tega je svojo funkcijo obrnil na glavo. Izkoristil je svoj položaj za to, da je knjige odnašal," je povzel tožilec Vincenzo Piscitelli, ki je prišel v Nemčijo prevzet nakradeni plen. "Izključil je varnostni alarm in se svojega početja loteval ponoči ali pa med počitnicami, ko osebja ni bilo v službi. Bil je sam, imel je ključe, vsi so ga poznali kot direktorja. Tako je imel popolnoma proste roke."

Vrednost knjig, ki so zakonita last Italije, je ocenjena na približno tri milijone evrov. Med njimi sta denimo dve knjigi, ki sta delo astronoma Galilea Galileja, vredni vsaka po 200 tisoč evrov. Med ukradenimi zakladi je najti tudi dela Nikolaja Kopernika in Johannesa Keplerja.

Sedemletna kazen
Massima de Cara so italijanske oblasti aretirale leta 2012, leto zatem pa je bil obsojen na sedem let zaporne kazni. Toliko mu je pripadlo za krajo 2.000 knjig - preiskovalci sicer menijo, da jih je skupaj ukradel še enkrat toliko, od tega pa jih je 600 prodal nemškemu trgovcu. Večino so uspeli izslediti. Trenutno je de Caro sicer že v hišnem priporu.

Prav tako je bil aretiran münchenski trgovec, italijansko sodišče pa mu je dosodilo zaporno kazen. Zdaj je kljub temu na svobodi, kjer čaka na ponovno sojenje v Nemčiji.