Pisatelj, dramatik, esejist in urednik Drago Jančar je prejemnik številnih literarnih nagrad, med njimi kar treh kresnikov. Velja za enega najbolj prevajanih slovenskih avtorjev. Foto: BoBo
Pisatelj, dramatik, esejist in urednik Drago Jančar je prejemnik številnih literarnih nagrad, med njimi kar treh kresnikov. Velja za enega najbolj prevajanih slovenskih avtorjev. Foto: BoBo
Boris Pahor
Boris Pahor, ki bo v središču več festivalskih dogodkov, posvečenih slovenski in tržaški literaturi, je dobitnik častne medalje mesta Strasbourg. Foto: BoBo

Ugledno nagrado podeljuje Osrednja evropska zveza za književnost ACEL v sodelovanju z mestom Strasbourg, v sklopu sedme edicije festivala pa bodo nagradili tudi Andree Lück-Gaye, ki se podpisuje pod prevode nekaterih Jančarjevih esejev v francoščino. Na festivalu, ki se v alzaškem mestu začenja danes, ji bodo podelili osrednjo prevajalsko nagrado zveze ACEL, poroča Primorski dnevnik. Prevajalka velja za ambasadorko slovenske književnosti, saj je poleg Jančarjevih del prevedla še nekaj romanov Borisa Pahorja in drugih slovenskih avtorjev.
Boris Pahor - Človek iz Trsta
Tržaški pisatelj bo tudi protagonist "literarnega potopisa" Človek iz Trsta in tudi v središču drugih festivalskih dogodkov, namenjenih slovenski in tržaški literaturi. Slovenska književnika se bosta v soboto na okrogli mizi pogovarjala s francosko-bolgarskim filozofom Tzvetanom Todorovom.
Na festivalu, ki ga organizirata strasbourška univerza in uprava mesta Strasbourg v sodelovanju z Osrednjo evropsko zvezo za književnost ACEL, bodo podelili še nekatere druge literarne nagrade in prevajalske štipendije.

Evropsko književno nagrado ACEL so prvič podelili leta 2005, in sicer španskemu pesniku Antoniu Gamonedi. V naslednjih letih so nagrado prejeli še finski pesnik Bo Carpelan (2006), poljski pisatelj in pesnik Tadeusz Rožewicz (2007), nemški dramatik in pisatelj Tankred Dorst (2008), grška pesnica Kiki Dimoula (2009) ter pesnik, dramaturg in cineast Tony Harrison iz Velike Britanije (2010).
Eden prodornejših slovenskih avtorjev
Drago Jančar, eden najbolj prevajanih in v tujini uveljavljenih slovenskih literatov, je lani tretjič postal dobitnik nagrade kresnik, ki mu jo je prinesel roman To noč sem jo videl. Avtor knjižnih uspešnic Severni sij, Zvenenje v glavi, Katarina, pav in jezuit ter Galjot podpisuje tudi novele, drame in eseje. Za svoje delo je prejel številne literarne nagrade, leta 1993 veliko Prešernovo nagrado.
Jančarju je za nagrado že čestital minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, ki je čestitke predal tudi pisatelju Alojzu Rebuli za ugledno italijansko literarno nagrado Maria Rigonija Sterna avtonomne pokrajine Trento.