Vinko Möderndorfer nizu literarnih nagrad dodaja še modro ptico za najboljši mladinski roman. Foto: BoBo
Vinko Möderndorfer nizu literarnih nagrad dodaja še modro ptico za najboljši mladinski roman. Foto: BoBo
Branje
Za podeljevanje nagrade modra ptica so se odločili, ker so želeli z njo med bralci spodbuditi zanimanje za knjige domačih avtorjev. Foto: BoBo
Vinko Möderndorfer
Vinko Möderndorfer se trenutno pripravlja na snemanje filma Inferno, ki ima določene vzporednice z nagrajeno knjigo Skoraj kot v filmu. Ta bo pri Mladinski knjigi izšla marca. Foto: MMC RTV SLO

Vešče pisateljsko pero Vinka Möderndorferja je izoblikovalo izviren lik glavnega junaka, ki se giblje med skorajda arhetipskimi protagonisti, a ustvari vsaj še enega atipičnega junaka, samosvojega čudaka, ki Gašperjevo življenje spremeni za vedno, še piše v obrazložitvi.
Prvoosebni pripovedovalec, skoraj 12-letni Gašper, je brihten mulec, ki ne sodi v skupino najbolj priljubljenih učencev na svoji šoli, zato pa večino časa preživi na internetu. Zdi se, da je njegovo življenje res okej, dokler se nekega dne doma stvari ne začnejo spreminjati, sprva neopazno, a kmalu vse siloviteje, dokler se Gašperjev smiselno urejeni svet ne postavi na glavi in sesuje na koščke.
Möderndorfer je nagrade vesel, prav tako dobre družbe nominirancev, v kateri se je znašel. Sicer pa ima vzporednice z nagrajeno knjigo film Inferno, s katerim se pravkar ukvarja. "Vizualna kultura in internetna komunikacija sta del sveta najstnikov in jih zelo opredeljujeta. Tako njihovo mladost kot dozorevanje in jezik," še pravi.
Za nagrado, ki jo je v Knjigarni Konzorcij podelila Skupina Mladinska knjiga, so bili nominirani še Tadej Golob za knjigo Kam je izginila Brina?, Miha Mazzini za fantazijski roman Reševanje plavolask, Cvetka Sokolov za roman Kar ne ubije ter Irena Velikonja, ki je nominacijo prejela za knjigo Taša.
Delo, ki bo najbolj pritegnilo širši krog
O nominirancih in zmagovalcu je presojala žirija v sestavi predsednica Alenka Veler ter člani Andrej Ilc, Pavle Učakar, Zdravko Duša in Bojan Švigelj, ki je izbirala med 25 prispelimi romani 18 avtoric in sedmih avtorjev. Po besedah Velerjeve so v času knjižnega sejma izbrali pet nominirancev, med katerimi so se znašla sama uveljavljena pisateljska imena. Čeprav gre za žanrsko zelo raznorodna dela, je vsem skupno, da so glavni junaki otroci sodobnega časa. Izmed njih so izbrali delo, za katero menijo, da bo pritegnilo najširši krog bralcev.
Nagrajeno delo bo izšlo marca
Prvo modro ptico so lani podelili romanu za odrasle, prejela ga je Stanka Hrastelj za knjigo Igranje. Po besedah glavnega urednika Mladinske knjige Bojana Šviglja so se za podeljevanje nagrade odločili, ker so želeli z njo med bralci spodbuditi zanimanje za knjige domačih avtorjev. Te se namreč le redko znajdejo na lestvici najbolje prodajanih knjig. "Imamo dobre avtorje in prav je, da jim namenimo pozornost," je poudaril Švigel in dodal, da so se letos odločili za mladinski roman, prihodnje leto pa bo spet na vrsti delo za odrasle bralce. Izbrano delo bo izšlo konec marca, nagrajeni avtor pa prejme s priznanjem 12.000 evrov bruto, s čimer je modra ptica najvišja denarna nagrada v Sloveniji za posamezno književno delo.