Nacionalna knjižnica za slepe in slabovidne bi neposredno izvajala storitve za slepe, slabovidne ter za osebe z zmanjšano zmožnostjo branja. Foto: EPA
Nacionalna knjižnica za slepe in slabovidne bi neposredno izvajala storitve za slepe, slabovidne ter za osebe z zmanjšano zmožnostjo branja. Foto: EPA
Knjižnične storitve in različne posebne oblike dejavnosti za slepe in slabovidne izvajajo tudi vse slovenske splošne knjižnice. Foto: European Community

Sredstva bodo namenjena za vzpostavitev infrastrukture za zagotavljanje enakih možnosti dostopa do publikacij slepim, slabovidnim ter osebam z motnjami branja. V Sloveniji naj bi bilo približno 10.000 slepih in slabovidnih oseb, ki jim trenutno specializirano knjižnično dejavnostjo omogočata specializirani Knjižnica in fonoteka Minka Skaberne pri ZDSSS-ju ter Knjižnica v Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani.
Sicer pa knjižnične storitve različne posebne oblike dejavnosti za slepe in slabovidne izvajajo tudi vse slovenske splošne knjižnice. A čeprav si splošne knjižnice prizadevajo, da bi slepim in slabovidnim ponudile primerne storitve, njihovo delovanje za tako specifično skupino uporabnikov ne more biti učinkovito brez neposrednega sodelovanja s specializirano osrednjo knjižnico za slepe, slabovidne in osebe z motnjami branja.
Omogočanje razvoja nacionalne knjižnice za slepe
Najustreznejša bi bila torej uvedba integriranega modela izvajanja knjižnične dejavnosti za slepe in slabovidne kot javne službe. Nacionalna knjižnica za slepe in slabovidne je zamišljena kot nacionalni center za knjižnične storitve za slepe, slabovidne in za osebe z motnjami branja, saj bi med drugim koordinirala dejavnosti za uporabnike s tovrstnimi posebnimi potrebami v drugih javnih knjižnicah. Glavnino knjižnične dejavnosti za slepe in slabovidne sicer že izvaja knjižnica pri ZDSSS-ju, ki je nacionalna reprezentativna invalidska organizacija, zato je treba zagotoviti pogoje, da se bo knjižnica lahko razvila v osrednjo/nacionalno knjižnico za slepe.
S sklepom vlade je ustvarjen pogoj za začetek pridobivanja sredstev Evropskega socialnega sklada prek neposredne potrditve projekta, ko je ministrstvo za kulturo v vlogi posredniškega telesa.
S predložitvijo ustreznega projekta, ki ga bodo predložili ZDSSS-ju, potrdila pa ga je Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko kot organa upravljanja za evropsko kohezijsko politiko, bo zagotovljena vzpostavitev nujne infrastrukture za zagotavljanje enakih možnosti dostopa do publikacij slepim, slabovidnim ter osebam z motnjami branja. To bo ZDSSS-ju zagotovilo pogoje za izvajanje in koordiniranje knjižničnih storitev za slepe in slabovidne tudi v širšem okviru slovenske knjižnične javne službe, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.