Dvanajst finalistov čaka na razglasitev. Foto: BoBo
Dvanajst finalistov čaka na razglasitev. Foto: BoBo

Kdo je avtor najboljše neobjavljene slovenske pesmi, bo odločila žirija, ki jo sestavljajo Irena Novak Popov, Borut Gombač in Urška P. Černe, ki je med 136 pesmimi izbrala 24, ki so se uvrstile na polfinalna turnirja v Ormožu in Piranu.

Na vsakem od polfinalov je žirija izbrala štiri, občinstvo pa po dva finalista. V igri za laskavi naslov so tako Alja Adam, Cvetka Bevc, Tonja Jelen, Andrejka Jereb, Urška Kramberger, Milena Miklavčič, Cvetka Novak, Franci Novak, Željko Perović, Miša Shaker, Katjuša Trampuž in Milan Žniderič. Žirija bo drevi izbrala svojega zmagovalca, občinstvo pa svojega.

Finale pesniškega turnirja Založbe Pivec bo potekalo v Art kavarni mariborskega hotela Piramida, kjer je potekala tudi že prva prireditev pred petnajstimi leti. Slovesna razglasitev bo posvečena lani preminulima pesnikoma Tomažu Šalamunu (vitez poezije leta 2012) in Kajetanu Koviču, ki je bil osrednji literarni gost pesniškega turnirja leta 2003.

Lani je postal vitez poezije David Bandelj, ki bo letos literarni gost turnirja.

Pesniški turnir so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na največjem štajerskem gradu Riegersburg.

Prvih sedem let je bil turnir vezan na Maribor, v letu 2008 pa se je razširil po vsej Sloveniji. Od leta 2011 ima nadgradnjo v Evropskem pesniškem turnirju, ki poteka jeseni.