Knjižni sejem je že zaživel. Foto: BoBo
Knjižni sejem je že zaživel. Foto: BoBo
Izbire je dovolj za bralce vseh starosti. Foto: BoBo

Na Slovenskem knjižnem sejmu je v sklopu Debatne kavarne potekal pogovor na temo zakona o enotni ceni knjige v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem, ki ga je povezoval Kafol. Po besedah urednika Mohorjeve družbe Celovec Hanzija Filipiča ima zakon v Avstriji močno tradicijo. Njegovo neupoštevanje se šteje za nelojalno konkurenco in je zakonsko preganjano. Namen zakona je, tako Filipič, dvojen: z njim država zaščiti knjigo kot kulturno dobrino, obenem pa omogoča tudi svobodo govora, ki je mogoča le pri veliki izbiri.

V Avstriji je trenutno le 27 odstotkov knjigarn v verigi petih velikih založniških verig, ostali so zasebni založniki z majhnimi knjigarnami. Zakon po Filipičevih besedah omogoča tudi zaščito delovnih mest, kar je ponazoril z 10.000 delovnimi mesti in še dodatnimi 20.000, ki so neposredno povezana z avstrijskim založništvom.

Ceno knjige v Avstriji določi založnik in velja za vse, ki jo prodajajo končnemu kupcu. Obstajajo le redke izjeme, med katerimi so do določenega popusta upravičene knjižnice in nekatere druge ustanove ter študenti, ki kupijo knjigo profesorja na šoli, na kateri študirajo.

Na Hrvaškem ima zakon vrsto izjem
Predstavnik hrvaškega združenja založnikov in knjigarjev Neven Antičević je povedal, da imajo na Hrvaškem to področje urejeno s sporazumom, ki ga podpisujejo tri ministrstva. Ta določa, da se knjigi eno leto ne spremeni cena, ki jo določi založnik. Dopuščajo pa vrsto izjem, saj bi bilo upoštevanje pravila v celoti v več primerih zelo neživljenjsko, je dejal.

S sporazumom so želeli v prvi vrsti zaščiti knjigo pred nizkimi cenami, ki so jih postavljali trgovski centri, da bi z njimi premamili kupce, in zaradi "divjih popustov" na stojnicah s knjigami, ki, drugače od knjigarn, nimajo stroškov poslovanja.

Uspešnice bodo preživele, druga dela pa ...
Bojan Švigelj
, predsednik upravnega odbora omenjene slovenske zbornice, pa je povedal, da želi zakon v Sloveniji zaščititi kakovostno knjigo. Knjigarne okoli 80 odstotkov svojega dobička ustvarijo z uspešnicami in učbeniki. Uspešnice bodo, tako kot poceni knjige, v vsakem primeru preživele, kar pa ne velja za vsa kakovostna dela.

Predlog zakona, ki ga je vlada že sprejela, zdaj pa ga čaka še obravnava parlamentarnega odbora, pristojnega za kulturo, in sprejem v državnem zboru, predvideva enotno ceno za obdobje prvih šestih mescev po izidu knjige.