Evald Flisar svoje junake pogosto pošilja po svetu, iz katerega pa se praviloma vrnejo obogateni za voltairovsko spoznanje, da je pomembno obdelovati lasten vrt. Foto: BoBo
Evald Flisar svoje junake pogosto pošilja po svetu, iz katerega pa se praviloma vrnejo obogateni za voltairovsko spoznanje, da je pomembno obdelovati lasten vrt. Foto: BoBo
Ivan Peternelj
Med prejemniki Župančičeve nagrade za dveletno ustvarjanje je tudi vsestranski Ivan Peternelj. Foto: BoBo

Flisar je mojstrski pripovedovalec, pa tudi mislec, ki zna misliti drugega, kar je v sodobnem svetu redka sposobnost, je v utemeljitvi zapisal pisatelj Andrej Blatnik.

Svojo sposobnost Flisar še posebej dokazuje v romanu To nisem jaz. Svoje junake pogosto pošilja po svetu, iz katerega pa se praviloma vrnejo obogateni za voltairovsko spoznanje, da je pomembno obdelovati lasten vrt. Tudi zato, ker nas opozarja na to večno, a večno znova prezrto resnico, in ne le zato, ker gre za enega najmočnejših, najuspešnejših in najvitalnejših opusov v novejšem slovenskem leposlovju, si Flisar po Blatnikovem mnenju zasluži nagrado mesta Ljubljana za življenjsko delo.

Nagrade za dveletno ustvarjanje pa letos prejmejo dramski igralec, gibalec in režiser Ivan Peternelj, lutkovni umetnik, igralec, animator in predavatelj Brane Vižintin ter ansambel Slovenski tolkalni projekt (SToP).

Peternelj z umetniškimi stvaritvami zadnjih let potrjuje, da je vsestranski odrski umetnik. Nagrado prejme za vloge v predstavah Ribič in njegova duša, Izgubljena čast Katharine Blum, Luna na cesti, Klistirajmo Srčka! in Škrat Kuzma dobi nagrado. Ribiča in njegovo dušo ter Luno na cesti je Peternelj tudi režiral.

Vižintin je v preteklih dveh letih igral v predstavah Bagdadski tatič, Romeo & Julija, Mala Čarovnica, Živalska farma ter Ti loviš!. Njegova igra je visoko profesionalna, saj se svojih vlog loteva natančno, predano, poglobljeno in kompleksno, pri čemer ne gre spregledati njegovega izjemnega občutka za muzikaličnost.

Ansambel Slovenski tolkalni projekt (SToP), ki ga sestavljajo Barbara Kresnik, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger, Dejan Tamše in Marina Golja, je v zadnjih dveh letih izvedel vrsto projektov s področja klasične tolkalne glasbe. v SToP je tolkalce združila želja po komornem muziciranju, izvajanju kakovostnih skladb in raziskovanju novih tolkalnih zvokov, piše v utemeljitvi.

Komisijo Mestne občine Ljubljana za podelitev Župančičevih nagrad so poleg Blatnika sestavljali še Milček Komelj, Matevž Čelik, Jurij Meden, Gregor Pompe, Tomaž Toporišič in Vojko Vidmar.

Prejemniki so se pred podelitvijo nagrad srečali z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in se vpisali v mestno spominsko knjigo.