Na prvi razstavi v Cankarjevem domu je bilo predstavljenih 8.000 tujih knjig. Največ so jih predstavili leta 2004, kar 10.000, zadnja leta pa se število razstavljenih knjig giblje okoli 7.000. Toliko jih bodo razstavili tudi letos. Foto: BoBo
Na prvi razstavi v Cankarjevem domu je bilo predstavljenih 8.000 tujih knjig. Največ so jih predstavili leta 2004, kar 10.000, zadnja leta pa se število razstavljenih knjig giblje okoli 7.000. Toliko jih bodo razstavili tudi letos. Foto: BoBo

Če bomo nadaljevali tako naprej, ne samo, da ne bomo trajnostna družba, ampak bo verjetno pomanjkanje naravnih virov na omejenem planetu vodilo v spore ... Življenjski slog, ki ga imamo, z današnjo porabo energije in materialnih dobrin enostavno ni primeren za 21. stoletje in je daleč od tistega, čemur rečemo trajnostni razvoj.

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj
Ljubljana je letošnja nosilka naslova zelena prestolnica Evrope, zato se z 'zeleno' tematiko Frankfurta po Frankfurtu odlično ujemata. Foto: BoBo
Slavnostna govornica na odprtju je bila Lučka Kajfež Bogataj, ki je opozorila na pomembnost iskanja rešitev okoljskih težav. Foto: BoBo
Obiskovalci in kupci sejma so pravne osebe - univerze, splošne in specialne knjižnice, podjetja, organizacije, samostojni podjetniki in drugi, vedno več pa je tudi posameznikov. Zastopane so vse generacije, vključno s študenti. Obiskovalci že vsa leta prihajajo iz vse Slovenije, med kupci so tudi turisti. Foto: BoBo
Na policah se najdejo aktualni in zanimivi naslovi, med njimi je tudi Sladka pesem, letošnja dobitnica goncourta. Foto: BoBo

V knjigarni Konzorcij se je začela 30. prodajna razstava tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu. Letošnjo izvedbo, ki nosi podnaslov Berem zeleno, so v Konzorciju pripravili v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana (Mol), odprli so jo pred Mestno hišo.

Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica Mladinske knjige Trgovine Iva Premrl, so s tem, ko so razstavo ohranili skozi tri desetletja, dokazali trdoživost. Razstava je v 80. letih seveda temeljila na drugačnih zahtevah kot danes. Slovenski trg je bil takrat drugačen, željan tujih knjig. Z leti so se nakupi sicer zmanjšali, kljub temu jim je uspelo prodajno razstavo tujih knjig ohraniti predvsem s tem, da se trudijo zanjo pridobiti knjige, ki so vrhunec knjižne produkcije po posameznih področjih.

Za sodelovanje z Molom so se letos po njenih besedah odločili, ker razstava zaznamuje jubilej, ki terja močnega partnerja. Skozi knjige želijo proslaviti Ljubljano - Zeleno prestolnico Evrope, poleg tega je Ljubljana lani decembra postala 16. Unescovo mesto literature, kar lepo sovpada s tem skupnim knjižnim projektom.

Na odprtju je zbrane med drugim nagovorila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Kot je poudarila, okoljskih težav danes ne manjka, zato moramo rešitve po najhitrejši poti najti v knjigah. Odprtju sta sledili predavanji na temo ekologije v veliki sejni sobi Mola, ki ju pripravljajo v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan.

V okviru Frankfurta po Frankfurtu bo letos v Konzorciju prvič tudi prodajna razstava otroške in mladinske literature. Na njej bodo predstavili okoli 500 tujih knjig za otroke in mladino, med njimi bo tudi 16 nagrajenih oziroma tistih, ki so bile posebej omenjene na letošnjem knjižnem sejmu v Bologni.

Najobsežneje zastopani medicina in ekologija
Letošnji Frankfurt po Frankfurtu bo ponudil približno 7.000 naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta. Zastopani bodo številni tuji založniki iz desetih držav. S področja naravoslovja bo letos na ogled približno 1.800 naslovov, najobsežneje bodo zastopane medicinske vede in ekologija.

S področja družboslovja so za razstavo izbrali približno 2.500 naslovov, s področja leposlovja v tujih jezikih in jezikoslovja pa bodo predstavili dobitnike in finaliste najpomembnejših literarnih nagrad ter večino odmevnih novosti v angleškem, francoskem, italijanskem, španskem, nemškem in ruskem jeziku. Knjig z različnih področij umetnosti bo na razstavi malo več kot tisoč.

Prodajna razstava tujih knjig bo odprta do 19. novembra.

Tri desetletja Frankfurta po Frankfurtu
Pred tremi desetletji je bil svet precej drugačen od sveta, kot ga poznamo danes, saj ni bilo širokega dostopa do interneta in do literature. Čeprav je knjigarna Konzorcij tedaj že imela manjši oddelek s tujimi knjigami, je večino strokovnih knjig naročala sproti na željo kupcev, od naročila pa je lahko minilo tudi do pol leta, da je kupec dobil knjigo v roke. Zato se je tedanja ekipa v Konzorciju odločila, da v Slovenijo pripelje izbor tujih knjig

Nekdanja vodja knjigarne Konzorcij Andreja Mlinar je v monografiji z naslovom Mladinska knjiga, ki je izšla ob 60-letnici Mladinske knjige, spomin na začetke obudila z besedami: "V 80. letih minulega stoletja je bilo pomanjkanje deviz, tako da ni bilo mogoče uvažati po uradni poti. Leta 1987 se je to spremenilo in sklenili smo, da zapolnimo vrzel pri nabavi tujih knjig."

Knjigarnarji Konzorcija so razstavo tujih knjig pripravljali ob svojem delu v knjigarni. Prelistati so morali kupe katalogov in izbrati naslove. Deloma so knjige izbrali sami, deloma so angažirali zaposlene na fakultetah in v knjižnicah. Na prodajni razstavi knjig je bi na začetku zelo pomemben oddelek s strokovno literaturo v srbohrvaškem jeziku. Veliko je bilo tudi literature v nemščini, pozneje se ji je pridružila literatura v angleščini, francoščini in drugih jezikih.

Po letu 1991 so začeli na razstavi predstavljati tudi slovenske avtorje, ki so izdajali v tujini, predvsem njihova strokovna in znanstvena dela.

Knjigarna Konzorcij je razstavo knjig Frankfurt po Frankfurtu od leta 1987 do leta 2009 pripravljala v Cankarjevem domu. "Uspelo nam je napolniti sprejemno dvorano, pa tudi mediji so razstavo pokrili kot kulturno prireditev, čeprav je bila čisto prodajnega značaja," besede Andreje Mlinar povzema že omenjena monografija.

Od leta 2010 dalje je razstava postavljena v knjigarni Konzorcij. Zadnja tri leta, ko Frankfurt po Frankfurtu pripravljajo v sodelovanju z drugimi organizacijami, pa del razstave postavijo tudi v druge prostore. Tako bo letos, ko so Frankfurt po Frankfurtu pripravili v sodelovanju z Molom, del razstave postavljen v Točki.Zate. pred Mestno hišo, kjer bodo na ogled predvsem knjige s področja ekologije ter 12 knjig, ki jih je izbral in jih priporoča v branje Mol.

Če bomo nadaljevali tako naprej, ne samo, da ne bomo trajnostna družba, ampak bo verjetno pomanjkanje naravnih virov na omejenem planetu vodilo v spore ... Življenjski slog, ki ga imamo, z današnjo porabo energije in materialnih dobrin enostavno ni primeren za 21. stoletje in je daleč od tistega, čemur rečemo trajnostni razvoj.

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj