Tedanji urednik pri British Councilu je Georgeu Orwellu sporočil, da ima glede besedila eno ali dve manjši pripombi, sicer pa ga ocenjuje kot izvrstnega. Foto: British Council
Tedanji urednik pri British Councilu je Georgeu Orwellu sporočil, da ima glede besedila eno ali dve manjši pripombi, sicer pa ga ocenjuje kot izvrstnega. Foto: British Council

Orwell je svoj esej, ki je bil kamen spotike, naslovil In defence of English cooking (slov. V bran angleški kuhinji), ob zavrnitvi so mu napisali tudi opravičilo, ki pa so ga zdaj tudi javno objavili.

George Orwell (1903‒1950). Foto: AP
George Orwell (1903‒1950). Foto: AP

Yorkshirski puding, pomarančna marmelada in slivova torta
British Council, organizacija, ki skrbi za promocijo britanskega jezika in kulture po svetu, je objavil blog, naslovljen Z opravičilom gospodu Orwellu. Kot je v njem zapisal analitik Alasdair Donaldson, so se v občutljivem času želeli izogniti objavi prispevka o hrani, sploh glede na hudo lakoto leta 1945.

Orwell je v svojem eseju ugotavljal, da je značilna britanska hrana preprosta, precej težka, morebiti celo nekoliko barbarska, osredotočena pa je na rabo domačih pridelkov, s poudarkom na sladkorju in živalski maščobi. V eseje je avtor vključil tudi recepte za pripravo yorkshirskega pudinga, pomarančne marmelade in slivove torte.

Kot še poroča nemška tiskovna agencija DPA, je tedanji urednik pri British Councilu maja 1946 Orwellu sporočil, da ima glede besedila eno ali dve manjši pripombi, sicer pa ga ocenjuje kot izvrstnega. Ob tem pa ga je prosil za razumevanje, saj da bi bila objava besedila v povojnem obdobju neprimerna za nebritanske bralce. Donaldson je ob tem ugotovil, da je bila krajša različica eseja že objavljena v časniku London Evening Standard v letu 1945.

Avtor klasik Živalska farma in 1984
George Orwell (s pravim imenom Eric Arthur Blair) se je leta 1903 rodil v kraju Motihari v Indiji, kjer bil njegov oče v vojaški službi. Šolal se je na kolidžu Eton. Med letoma 1922 in 1928 je bil v policijski službi v Mjanmaru, do leta 1936 je živel nemirno življenje v Londonu in Parizu. Kasneje je delal kot novinar pri BBC-ju, od leta 1943 kot literarni urednik pri časopisu Tribune, nato kot sodelavec političnega in literarnega tednika New Statesman.

Orwell je v svojih delih ostro kritiziral socialno bedo in rasno razlikovanje ter v satirično-vizionarskem slogu opozarjal na avtoritarne tendence v družbi. Med njegovimi ključnimi deli sta romana Živalska farma in 1984 ter esej Poklon Kataloniji.