Handkeja so ob prihodu na podelitev pričakali protestniki. Foto: EPA
Handkeja so ob prihodu na podelitev pričakali protestniki. Foto: EPA
Handke je priznanje prevzel v ponedeljek, dobrih 300.000 evrov finančne nagrade pa je zavrnil. Foto: EPA
Kontroverzni avstrijski pisatelj se je v Oslu počutil nezaželenega. Foto: EPA

Protestniki so zgroženi, da mu je žirija kljub njegovim stališčem do balkanskega konflikta dodelila nagrado. Avstrijski pisatelj se je pozneje v svojem govoru odzval na ostre kritike in zagovarjal svoja stališča, kritike pa poslal k vragu. Kot so pojasnili njegovi spremljevalci, je Avstrijca ujezilo, da so ga primerjali s fašistom in morilcem, v norveški prestolnici pa se je počutil nezaželenega. Naslednji dan se je udeležil konference o Ibsenu, kjer se je namesto političnih tem raje posvetil vplivu Ibsena na njegovo ustvarjanje.

Handke je priznanje prevzel v ponedeljek, dobrih 300.000 evrov finančne nagrade pa je zavrnil.

Izbira letošnjega nagrajenca je že takoj po objavi imena med Norvežani dvignila veliko prahu. Eden izmed najglasnejših kritikov, norveški profesor Bernt Hagtvet, je odločitev žirije označil za nezaslišan škandal, podelitev nagrade pa je med drugim bojkotiral tudi Norveški center PEN.

Odločitev je v rokah žirije
Norveška ministrica za kulturo Thorhild Widvey je v odzivu dejala, da se v razpravo ne namerava vključiti, poudarila pa je, da je treba spoštovati avtonomijo žirije. "Za nagrado je odgovorna žirija. Sama moram ohranjati distanco med političnimi in kulturnimi odločitvami," je dejala.

Žirija je v utemeljitvi zapisala, da Handke nagrado prejema za svoje delo, ki je izjemno v svoji formalni lepoti in misli. "Če je bil Ibsen prvi dramatik buržujske dobe, potem je Handke nedvomno najodličnejši pesnik gledališča," je dejal predsednik žirije Per Boye Hansen.

Nagrado v spomin na norveškega dramatika Henrika Ibsena (1828-1906) podeljujejo osebam, institucijam ali organizacijam za prispevek k svetu dramatike in gledališča. Nagrado je kot prvi leta 2009 prejel britanski dramatik in režiser Peter Brook, med dozdajšnjimi prejemniki pa so med drugimi še francoska režiserka in ustanoviteljica gledališča Theatre du Soleil v Parizu, Ariane Mnouchkine, norveški dramatik Jon Fosse in nemški skladatelj Heiner Göbbels.