Knjiga Harry Potter in kamen modrosti je pri založbi Bloomsbury izšla 26. junija leta 1997. V trdi vezavi so natisnili zgolj 500 izvodov, vseh sedem knjig iz serije pa je bilo doslej po svetu prodanih v več kot 450 milijonih izvodov. Foto: AP
Knjiga Harry Potter in kamen modrosti je pri založbi Bloomsbury izšla 26. junija leta 1997. V trdi vezavi so natisnili zgolj 500 izvodov, vseh sedem knjig iz serije pa je bilo doslej po svetu prodanih v več kot 450 milijonih izvodov. Foto: AP
Harry Potter
Razstava o Harryju Potterju bo prva postavitev v zgodovini Britanske knjižnice, posvečena izključno eni knjižni seriji, ki jo podpisuje še živeča avtorica. Foto: Reuters

Najbolj optimističnim upom se boste morali žal odpovedati: J. K. Rowling za 20. oktober niti slučajno ne napoveduje izida dveh novih romanov iz serije o Harryju Potterju, pod katero je že zdavnaj potegnila črto. V resnici sploh ni avtorica prihajajočih kompendijev.

Novi dve knjigi bosta v resnici predvsem balzam za sistematične duše. Harry Potter — A Journey Through the History of Magic (Potovanje skozi zgodovino magije) in Harry Potter — A History of Magic (Zgodovina magije) sta deli "kuratorske skupine" Britanske narodne knjižnice, prinašata pa "fascinantno analizo zgodovine čarovništva". V knjigah, ki sta nastali v sodelovanju s pisateljico, bodo tudi "ekskluzivni rokopisi, skice in ilustracije iz Potterjevih arhivov".

"Najboljše darilo za ljubitelje Harryja Potterja, za radovedne ume, za bujne domišljije, za knjigoljubce in bralce po vsem svetu," so o knjigah zapisali na spletni strani knjižnice.

Uradna "Harryjeva" spletna stran Pottermore navaja še, da bo Zgodovina magije knjiga za odrasle, njena spremljevalna izdaja pa družinsko čtivo za mlajše bralce. Bralce bosta "popeljali na pot skozi učni program Bradavičarke, vključno z Zeliščarstvom, Obrambo pred temnimi silami, Astronomijo in Divinacijo ter jim pomagali razkriti resnico, kako ustvariti kamen modrosti in namešati nevidno črnilo."

Oba zvezka bo izdala založba Bloomsbury, ki je v Veliki Britaniji pod okrilje vzela tudi serijo Rowlingove. British Library 20. oktobra, na dan izida, odpira tudi razstavo, posvečeno dvajsetletnici izida prvega romana v seriji, Harry Potter in kamen modrosti.

Na ogled bodo čarovne knjige, rokopisi in razni predmeti, povezani z junaki, iz priljubljenih knjig, ki so si zelo uspešno utrli pot na filmska platna v osmih filmih. Zgodbo iz zadnje knjige iz serije, izšla je leta 2007, so predstavili v dveh filmih, Svetinje smrti 1. in 2.

Poleg fantastičnega sveta Harryja Potterja se bo na razstavi mogoče seznaniti tudi z zgodovino čarovništva po svetu. Razstavljeni bodo več stoletij stari rokopisi, v katerih so opisani zmaji in krilati levi ter tudi izvor kamna modrosti.