Najslavnejši Hercule Poirot - David Suchet. Foto: EPA
Najslavnejši Hercule Poirot - David Suchet. Foto: EPA
Agatha Christie v hotelu Lev ob obisku v Sloveniji leta 1967
Slavna pisateljica Agatha Christie je leta 1967 obiskala Slovenijo. Foto: www.muzej-nz.si

detektivskih knjigah slavne Agathe Christie. Čeprav je ta že pokojna, bo belgijski detektiv s francoskim naglasom kmalu znova na delu.

Pod novo knjižno uspešnico o detektivu, ki mu ne uide noben morilec, se bo podpisala ena najbolj branih britanskih pisateljic kriminalk Sophie Hannah. Ko je njen agent založniški hiši HarperCollins predlagal, da bi napisala novo knjigo o Poirotu, je ideja o novi knjigi, ki jo je pisateljica imela že nekaj let, takoj dobila jasno vsebino. Lik Poirota, majhnega Belgijca, ki ves čas poudarja pomen "malih sivih celic", je v številnih televizijskih filmih izvrstno upodobil David Suchet, v preteklosti pa se je vanj med drugim prelevil tudi Peter Ustinov.

"Takoj, ko je rekel 'roman Agathe Christie', me je prešinila ideja o zgodbi, postavljeni v 30. leta prejšnjega stoletja," je dejala Hannahova, ki je velika oboževalka del Agathe Christie.

Poirot gladko premagal gospodično Marple
Ko se je srečala s pisateljičino družino, še ni bilo jasno, kateri izmed najbolj priljubljenih detektivov, torej ali Poirot ali gospodična Marple, bo dobil "novo" knjigo. "Romani, v kateri nastopa Poirot, so bili prvi, ki sem jih prebrala. Vse sem prebrala in jih videla na televiziji," je dejala britanska pisateljica in ob tem dodala, da si je za glavnega junaka v novi zgodbi takoj predstavljala Poirota. Njeni želji je družina Christie ugodila in tako se bo belgijski detektiv, znan po svojih brkih in nenavadnih metodah dela, znova lotil preiskovanja umorov.

"Njena ideja za zgodbo je bila zelo prepričljiva, njeno navdušenje nad babičinim delom pa tako veliko, da smo se odločili, da je pravi čas za novo knjigo," je dejal Matthew Prichard, vnuk Agathe Christie in predsednik upravnega odbora podjetje Agatha Christie Limited.

Zgodba knjige, ki še nima naslova, bo postavljena v zlato medvojno obdobje, v njem pa Poirota v nasprotju z vsemi drugimi knjigami ne bosta spremljala zvesti pomočnik stotnik Arthur Hastings in brkati inšpektor Japp. Kot je pojasnila pisateljica, si želi napisati knjigo o Poirotu, ki bo v skladu z vsebino drugih knjig, vendar pa hkrati želi, da bo zgodba izvirna, zato se je odločila za Hastingsa in Jappa ne bo vključila.

Agatha Christie, ki velja za kraljico kriminalk, je prodala več kot milijardo knjig v angleškem jeziku, še eno milijardo pa v drugih jezikih. Za Biblijo in deli Williama Shakespearja je tretja na seznamu po prodanih knjigah.

Detektivi se vračajo
Vrnitev Poirota z novo pisateljico ni edino tovrstno oživljanje detektivskih junakov. Podjetje, ki skrbi za nasledstvo znamke James Bond, ki ga je ustvaril Ian Fleming, je tako nedavno sklenilo dogovor z Williamom Boydom, ki bo že tretji avtor v zadnjih letih, ki bo napisal novo Bondovo zgodbo.