"Dočakal sem visoko starost, za kar sem hvaležen Previdnosti," je v izjavo za javnost zapisal Wouk. "Toplo pozdravljam bralce, ki so z mano vztrajali ves ta čas, in upam, da boste uživali ob mojih novih, lahkotnih spominih." Foto: AP

Pisatelj namerava svoj častitljivi jubilej proslaviti z novo knjigo, ki bo nosila naslov Sailor and Fiddler: Reflections of a 100-Year-Old Author (Mornar in goslač: Refleksije stoletnega pisatelja) in ki naj bi izšla decembra pri založbi Simon & Schuster.

Knjiga se bo osredotočila na čas, ko je bil Wouk med drugo svetovno vojno v ameriški mornarici, v njej pa bo pisal tudi o svojih judovskih koreninah, temi, h kateri se pri svojem delu vedno znova vrača.

Wouk se je rodil v New Yorku kot sin ruskega priseljenca. Pred drugo svetovno vojno je bil sodelavec radijskih postaj in pisec scenarijev. Med vojno je bil v ameriški mornarici, od leta 1946 je bil svobodni pisatelj, med letoma 1952-1958 pa gostujoči profesor na univerzi Yashiva.

Pisatelj nepretrgano ustvarja že skoraj sedem desetletij. Med njegovimi pomembnejšimi deli so še romani Marjorie Morningstar (1955), Youngblood Hawke (1962), Ne motite karnevala (1965), Vihre vojne (1971), Vojna in spomin (1978), ki so tudi vsi dostopni v slovenskem prevodu, ter drama Izdajalec (1949). Je dobitnik Pulitzerjeve nagrade.