Soseska Great Neck naj bi močno vplivala na fiktivni West Egg v Fitzgeraldovem romanu. Foto: AP
Soseska Great Neck naj bi močno vplivala na fiktivni West Egg v Fitzgeraldovem romanu. Foto: AP
false
Pred štirimi leti so porušili leta 1902 zgrajeno graščino na t. i. "zlati obali" Long Islanda, ki je bila na začetku 20. stoletja prizorišče nekaterih najspektakularnejših zabav v času, ki je bil že tako ali tako nagnjen k ekscesom. Albert Einstein, brata Wright, kapitalist J. P. Morgan, Rockefellerjevi in celo "uvoženi" Oscar Wilde - to so samo nekateri izmed stotin vplivnih in slavnih gostov, ki so se prihajali zabavat pod okrilje vile s 25 sobami. Vile, ki naj bi bila navdih za Fitzgeraldov roman. Foto: Reuters

Po besedah predstavnika nepremičninske agencije si za hišo v mediteranskem slogu v naselju Great Neck Estates obetajo izkupiček v znesku 3,8 milijona dolarjev.

Fitzgerald je z ženo Zeldo v hiši v zaledju New Yorka, kamor je postavil tudi zgodbo svojega romana, živel od leta 1922 do leta 1924. Velikega Gatsbyja je končal, ko se je preselil v Francijo, kjer se je že dogajalo tudi njegovo naslednje delo, roman Nežna je noč.

Fitzgeralda je pri pisanju Velikega Gatsbyja navdihovalo življenje v njegovi neposredni okolici. Protagonist kratkega romana je ambiciozni, skrivnostni Jay Gatsby, ki sovraži revščino. Pozna jo seveda še iz lastne mladosti v Severni Dakoti. Iz strahu, da ga ljubezen njegovega življenja ne bi zapustila, se je kot mladi častnik pred prvo svetovno vojno predstavil svoji izvoljenki Daisy kot potomec bogate družine. V letih, ko se nista videla je iz sebe resnično naredil milijonarja.

Frfotava Daisy si je v času, ko je bil njen vojak na fronti, našla drugega, resničnega bogataša, in se poročila. Po vrnitvi z bojišča je Gatsby odločen storiti vse, da bi se Daisy vrnila k njemu. Izkoristi priložnosti, ki mu jih nudi prohibicija, obogati z nezakonitimi posli, si postavi razkošno palačo (iz katere lahko vidi Daisyjino vilo) in prireja razsipne zabave. Še preden se sploh pojavi na prizorišču, je mit. O njem krožijo govorice, a nihče ne ve nič določnega.

Sam ni živel v gatsbyjevskem razkošju
Za več stavb na tem območju sicer velja, da bi Fitzgeraldu lahko služile kot vir navdiha pri pisanju romana, med njimi grad Oheka - nikakor pa ne njegov lastni dom. Pred nekaj leti so bili Američani ogorčeni, ker je bila neka druga vila iz leta 1902, krščena za "Gatsbyjevo vilo", neceremonialno porušena, da bi naredila prostor za nove luksuzne gradnje.

Blišč in beda ameriškega sna
Fitzgerald (1896-1940) se je rodil v St. Paulu. Študiral je književnost na univerzi v Princetonu, leta 1919 se je začel ukvarjati s sestavljanjem reklamnih besedil. Leta 1920 se je poročil z Zeldo Sayre, s katero je preživel burno desetletje, ki se je končalo z njenim živčnim zlomom in odhodom v sanatorij. Pozneje je veliko pil in tudi nova ljubezenska zveza ga ni mogla več rešiti. Umrl je star komaj 44 let zaradi srčnega napada.

Pripadal je t. i. izgubljeni generaciji pisateljev po 1. svetovni vojni. Bil je natančen kronist prvega obdobja džeza in poglobljen analitik duhovnega sveta povzpetnežev, ki so skušali uresničiti svoje banalne iluzije o bogastvu in sreči, a so nato spoznali tudi temnejše strani življenja. Njegova glavna dela so romani Tostran raja, Veliki Gatsby, Nežna je noč ter zbirka novel Zgodbe iz jazzovskega obdobja.