V slovenščino je odslej preveden aktualni Swarupov roman Šest osumljenih. Foto: Maribor 2012
V slovenščino je odslej preveden aktualni Swarupov roman Šest osumljenih. Foto: Maribor 2012

Znan je predvsem kot avtor romana Q&A, ki je bil uporabljen kot knjižna predloga filmske uspešnice Revni milijonar. V Kazinski dvorani SNG Maribor se je z njim pogovarjala Alenka Zor Simoniti, predstavil pa bo roman Šest osumljencev.

Če vam ne bo uspelo v Maribor, si lahko pogovor ob 19.00 ogledate v spletnem prenosu!

Vikas Swarup se je rodil v Indiji, kjer je študiral zgodovino, psihologijo in filozofijo ter se nato podal v diplomacijo. Svoj prvi roman z naslovom Q&A (Vprašanja in odgovori) je napisal v dveh mesecih med bivanjem v Londonu. Izdal ga je leta 2005, preveden pa je bil v kar 42 jezikov. Po romanu je bil posnet film z naslovom Revni milijonar, ki je prejel osem oskarjev, tudi za najboljši scenarij po literarni predlogi.

Swarup je napisal tudi zelo uspešen roman Šest osumljencev, preveden v 30 jezikov, zdaj tudi v slovenščino. Objavil je več krajših del za otroke, redno objavlja v revijah Time, The Guardian, The Telegraph, The Financial Times, HighLife, DNA, Outlook in Liberation.

Obisk Swarupa sodi v projekt Dvanajst, ki bo v letošnjem letu v Maribor pripeljal vodilne osebnosti z raznih področij ustvarjalnosti. Svoja razmišljanja bosta ta mesec predstavili še nemška pisateljica Felicitas Hoppe in umetnica Rebecca Horn, pozneje pa še ruski šahist Gari Kasparov.