Zagrebški Interliber bo letos minil brez slovenskih založnikov. Foto: BoBo
Zagrebški Interliber bo letos minil brez slovenskih založnikov. Foto: BoBo
Slovenija je bila država partnerica Interlibra leta 2006. Foto: http://www.zv.hr

Na 37. knjižnem sejmu, ki se bo sklenil konec tedna, se bodo ob najpomembnejših hrvaških založnikih predstavili še njihovi kolegi iz sedmih držav. Med številnimi gosti sejma bo tudi ameriška avtorica Deborah Harkness.

Letos bodo gostili približno 260 založnikov (lani, za primerjavo, jih je bilo 229). Po besedah vodje sejma Zorana Ušurića tokrat razen ljubljanske podružnice hrvaške založbe V.B.Z. ne bo založnikov iz Slovenije.

"Interliber je vedno priložnost za poceni nakup knjig. Založniki so pripravili sejemske popuste, tako da bodo na voljo tudi knjige le za nekaj kun, vendar so popusti odvisni od založnika do založnika. Lani so imeli tudi do 80-odstotne popuste," je spomnil.

Tudi letos bodo knjige na stojnicah v dveh sejemskih paviljonih, v katerih bo potekala vrsta spremljevalnih dogodkov, kot so predstavitve novih knjig, omizja in otroške delavnice.

Med gosti letošnjega sejma je Ušurić izpostavil ameriško zgodovinarko in pisateljico Deborah Harkness, ki bo svojo novo knjigo predstavila v torek, prvi dan sejma.

Med najbolj zvenečimi imeni sta še publicist Frederick William Engdahl in nekdanja tiskovna predstavnica Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije Florence Hartmann. Oba bosta predstavila hrvaška prevoda novih knjig.

Od številnih hrvaških avtorjev se bodo sejma po napovedih spletne strani udeležili Julijana Matanović, Sanja Pilić, Goran Tribuson, Pavao Pavličić in Slobodan Prosperov Novak. Napovedana je tudi predstavitev stripovske knjige o priljubljenem, že pokojnem hrvaškem košarkarju Draženu Petroviću.

Ne samo za ljubitelje knjig
Vzporedno s knjižnim bo potekal sejem glasbe in multimedijev, od srede do nedelje pa tudi sejem industrije video iger Reboot Infogamer. V petek in soboto bo odpiralni čas sejma podaljšan, vstop je, razen za program Infogamer Reboot, prost. Na sejmu sicer ponovno pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev.