Knjige
()
Irwin: East Art Map: Contemporary Art and Easter Europe
Razkrivanje skrite umetnosti Vzhodne Evrope. Foto: MIT Press
Irwin: Icons
Likovni kolektiv IRWIN je že dve desetletji pomemben del mednarodne likovne scene.

Dodaj v

IRWIN odkriva neznano Vzhodno Evropo

Knjiga o sodobni umetnosti Vzhodne Evrope
1. junij 2006 ob 21:15
New York - MMC RTV SLO, STA

Likovni kolektiv IRWIN, ki se je že pred leti uveljavil v svetu, tokrat do uveljavitve pomaga drugim umetnikov iz Vzhodne Evrope.

Skupina IRWIN je namreč oblikovala knjigo East Art Map: Contemporary Art and Easter Europe, ki predstavlja na svetovnem trgu umetnosti pogosto po krivici prezrto sodobno umetnost Vzhodne Evrope. Tako naj bi bilo delo East Art Map poskus rekonstrukcije "izgubljene zgodovine sodobne umetnosti Vzhodne Evrope z vzhodnoevropskega umetniškega vidika".

Tudi zaradi političnih razmer, ki so Vzhodno Evropo za več desetletij pahnila skoraj v osamo, je ustvarjanje vzhodnoevropskih umetnikov še danes precej slabo poznano na visokokonkurenčnem svetovnem trgu umetnin. Avtorji knjige so zato na začetek svojega dela zarisali zemljevid, območje Vzhodne Evrope pa so pobarvali s črno barvo.

Mreža za zbiranje podatkov
Knjiga je nastajala več let - Milan Mohar iz skupine IRWIN pravi, da šest -, v tem času pa je skupina IRWIN vzpostavila veliko "delovno" omrežje, v katerega so "vpletli" umetnike, profesorje, kuratorje in kritike, ki so pomagali zbirati podatke o akterjih na sodobni umetniški sceni Vzhodne Evrope. IRWIN je posameznim poznavalcem umetnosti v državah Vzhodne Evrope poslal ponudbo, naj izpostavijo deset najpomembnejših umetnikov in umetniških del iz svojih držav. Po preštevanju imen v knjigi predstavljenih umetnikov se števec ustavi pri številu 240. Knjiga je zasnovana dvotirno. V prvem delu najdemo zbirko umetniških del s komentarji, v drugem pa zbirko 70 primerjalnih esejev, ki vzpostavljajo odnos do zahodne umetnosti.

Predstavitev knjige - izdala jo je založba MIT Press - je bila v umetniškem središču The Kitchen v New Yorku, dogodek je podprl slovenski generalni konzulat v New Yorku, organizirala pa ga je raziskovalna in izdajateljska organizacija Afterall.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo