Razkrivanje skrite umetnosti Vzhodne Evrope. Foto: MIT Press
Razkrivanje skrite umetnosti Vzhodne Evrope. Foto: MIT Press
Irwin: Icons
Likovni kolektiv IRWIN je že dve desetletji pomemben del mednarodne likovne scene.

Skupina IRWIN je namreč oblikovala knjigo East Art Map: Contemporary Art and Easter Europe, ki predstavlja na svetovnem trgu umetnosti pogosto po krivici prezrto sodobno umetnost Vzhodne Evrope. Tako naj bi bilo delo East Art Map poskus rekonstrukcije "izgubljene zgodovine sodobne umetnosti Vzhodne Evrope z vzhodnoevropskega umetniškega vidika".



Mreža za zbiranje podatkov
Knjiga je nastajala več let - Milan Mohar iz skupine IRWIN pravi, da šest -, v tem času pa je skupina IRWIN vzpostavila veliko "delovno" omrežje, v katerega so "vpletli" umetnike, profesorje, kuratorje in kritike, ki so pomagali zbirati podatke o akterjih na sodobni umetniški sceni Vzhodne Evrope. IRWIN je posameznim poznavalcem umetnosti v državah Vzhodne Evrope poslal ponudbo, naj izpostavijo deset najpomembnejših umetnikov in umetniških del iz svojih držav. Po preštevanju imen v knjigi predstavljenih umetnikov se števec ustavi pri številu 240. Knjiga je zasnovana dvotirno. V prvem delu najdemo zbirko umetniških del s komentarji, v drugem pa zbirko 70 primerjalnih esejev, ki vzpostavljajo odnos do zahodne umetnosti.

Predstavitev knjige - izdala jo je založba MIT Press - je bila v umetniškem središču The Kitchen v New Yorku, dogodek je podprl slovenski generalni konzulat v New Yorku, organizirala pa ga je raziskovalna in izdajateljska organizacija Afterall.