Mosul je trenutno največje mesto v rokah Islamske države. Foto: EPA
Mosul je trenutno največje mesto v rokah Islamske države. Foto: EPA
Ena od redkih fotografij nastalega razdejanja. Foto: Twitter

Mednarodni dopisnik kuvajtskega časopisa Al Rai Elija J. Magnier je v svojem poročilu za Independent še bolj črnogled: predstojnik mosulske knjižnice menda ugotavlja, da je bilo uničenih skoraj 113 tisoč rokopisov in knjig, tudi taki, ki so na Unescovem seznamu redkih dragocenosti. Ganim Al Ta’an, direktor mosulske javne knjižnice, je potrdil, da so skrajneži nato z razstrelivom uničili tudi samo stavbo.

Kot iz Bradburyjevega romana
"Ljudje so pripadnikom teroristične skupine skušali preprečiti požig knjižnice, a neuspešno," poroča spletna stran IraqiNews.com. Drugi mediji poročajo, da so džihadisti vlomili v knjižnico ter v njej zgradili ogromen kres kulturnih in znanstvenih del; univerzitetni študenti, ki so tam študirali, naj bi bili priča temu dejanju.

Zdi se, da so med izgubljenimi dragocenostmi arhiv iraških časopisov z začetka 20. stoletja, pa knjige, zemljevidi in artefakti iz otomanskega obdobja, kot na primer astrolabi in peščene ure. Knjižnica je hranila tudi zasebne zbirke več kot stotih uglednih mosulskih družin zadnjega stoletja.

Nad mesto sta se spustila malodušje in jeza, je za The Fiscal Times povzel prebivalec Mosula in bloger, Rajan Al Hadidi. "Danes sem se razjokal nad tukajšnjim stanjem." Spletna stran knjižnice ni dostopna.

Mosulska knjižnica, ki je bila kot simbol rojstva novega Iraka odprta leta 1921, je bila na udaru skrajnežev že vse od začetka meseca; iz nje odpeljali vse neislamske knjige, češ da "promovirajo nepokornost". Tokrat sta bila na isti dan uničena tudi mosulsko univerzitetno gledališče in cerkev Device Marije.