Knjige
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 15 glasov Ocenite to novico!
J, K. Rowling
Rowlingova je ta mesec na sodišču dosegla sodno prepoved medijskega vdiranja v njeno zasebnost. V sodni boj se je spustila zato, ker so se leta 2004 na njeno grozo v nekem tabloidu pojavile fotografije njenega najmlajšega sina. Foto: EPA
Nekaj velja: če ima stvar kakšno zvezo s Harryjem Potterjem, bo šla v promet. Če je to delo J. K. Rowlingove, pa sploh. Foto: Reuters

Dodaj v

J. K. Rowling draži s Harryjem Potterjem

Zgodbe navadni smrtniki ne bomo mogli prebrati
30. maj 2008 ob 09:47
London - MMC RTV SLO

Saj smo pričakovali, da se bo vdala, ne pa, da se bo tako hitro: J. K. Rowling je iz upokojitve pripeljala Harryja Potterja.

A ne veselite se prezgodaj: kratka (le 800 besed dolga) zgodba, ki je nekakšen "preddel" sage o Harryju Potterju, ne bo nikoli natisnjena. 10. junija jo bodo prodali na dobrodelni dražbi v Londonu, s katero bodo angleškemu PEN-u pomagali zbirati denar za boj proti disleksiji. Rowlingova je le ena od 13 pisateljev (med njimi so tudi Nick Hornby, Margaret Atwood, Sebastian Faulks, Tom Stoppard, Irvine Welsh in Doris Lessing), ki jih je k projektu pritegnila veriga knjigarn Waterstone's.

Podpis za milijon(e) funtov
"Nismo si upali niti sanjati, da bo Rowlingova prispevala kaj tako dragocenega, in smo ji neizmerno hvaležni," se je v svoji izjavi za javnost navduševal lastnik verige Gerry Johnson. In njegova visoka pričakovanja so verjetno upravičena: decembra lani je takrat novo delo Rowlingove, The Tales of Beedle the Bard, na podobni dražbi prineslo skoraj dva milijona funtov.

Če upoštevamo še silno zanimanje, ki v zadnjem času vlada za vsako podpisano knjigo najbogatejše pisateljice na svetu, se disleksiki najbrž lahko veselijo zelo visoke donacije. Če bodo svetu zaupali, kaj se s Harryjem v zgodbi zgodi, pa bo pokazal čas.

S priskledniki obračuna brez milosti
Rowlingova svojo zgodbo konča z besedami: "Vzeto iz preddela, ki ga NE pišem - ampak tole je bilo pa zabavno!" Sicer pa s pisateljico ne gre češenj zobati: pred kratkim je na sodišču dosegla prepoved izida leksikona o Harryju Potterju, češ da se ob tem "počuti tako, kot da bi ji zlorabili otroka". Sama je v niz romanov vložila 17 let svojega življenja, zaradi česar ni pripravljena sprejeti nobenega neavtoriziranega 'mešetarjenja' s svojim literarnim opusom, če tega sama ne odobri.

A. J.

Prijavi napako
Komentarji
Živago
# 30.05.2008 ob 11:12
In za informacije - vsekakor bolj popolne od zgornjega članka - bodo tudi navadni smrtniki lahko kupili knjigo

Kratka zgodba o Ravbarjih od JKR

Avtorica J. K. Rowling je posodobila svojo uradno spletno stran z novico, da je za dobrodelne namene napisala 800 besed dolg odlomek iz zgodbe, ki bi se dogajala v času pred serijo Harry Potter.

Pred nekaj meseci so pri Waterstonesu povabili več avtorjev, da bi za dražbo, katere izkupiček bosta prejeli združenje pisateljev PEN in združenje disleksikov Dyslexia Society, popisali kartice.

Potem ko sem se poigravala z več idejami, sem se odločila, da napišem (zame!) kratek odlomek iz zgodbe, ki se dogaja v času pred serijo Harry Potter. Dolg je približno 800 besed in dogaja se okoli tri leta pred rojstvom Harryja.

Čeprav sem se, ko sem sedla in pričela pisati, počutila kot ponoven odvisnik - besede so iztekle iz mojega peresa s strašljivo lahkoto - NE delam na zgodbi, ki bi se dogajala v času pred serijo Harry Potter. To sem zapisala tudi na koncu kartice same. Mislila sem le, da je to najboljši način, da denar dobita dobrodelni ustanovi, ki sta ga zelo vredni.

Dobra novica za ljubitelje Potterja, ki ne boste mogli sodelovati pri dražbi, je ta, da boste lahko kratko zgodbo (skupaj z izjemnimi prispevki od Doris Lessing, Margaret Atwood, Toma Stopparda, Irvina Welsha, Sebastiana Faulksa, Axela Schefflerja, Lauren Child, Nicka Hornbyja, Neila Gaimana, Lise Appignanesi, Richarda Forda in Michaela Rosena) prebrali, če boste kupili knjigo s kopijami kartic, ki bo na voljo v avgustu. Izkupiček od te knjige bo prav tako šel v dobrodelne namene.

Guardian sporoča, da bo zgodba govorila o Jamesu Potterju in njegovemu prijatelju Siriusu Blacku v mlajših letih. CBBC Newsround pa ima sliko zadnje vrstice s kartice, na kateri piše: "Iz zgodbe pred serijo Harry Potter, na kateri NE delam - a to je bilo zabavno. JK Rowling 2008"

Vir: http://www.hpslo.com/
Živago
# 30.05.2008 ob 11:07
Popravek - Magične živali in njihovi ekosistemi
Živago
# 30.05.2008 ob 11:01
Aha, zdaj ste se pa spravili na Rowlingovo (ste ji fovš bogastva, ki ga je prislužila s Harryjem Potterjem, a?) - in to samo zato, ker podpira dobrodelna združenja in humanitarne organizacije. Še preden je bila Harry Potter serija končana, je izdala Quidditch skozi tisočletja in Magične živali ter kje jih najdemo - in to neprofitno! Ravno tako Povesti barda Biritcha - v neprofitne namene, torej dobrodelne. In zanimivo je to, da Mladinska knjiga še ne razmišlja o prevodu omenjenih treh publikacij - ker ne bi imela dobička. Zgodbo o Ravbarjih pa se bo dalo dobiti vsaj na internetu s pomočjo piratstva.
Kazalo