Pozabite na frak in metuljček, 'pravi' James Bond je po svetu hodil v taki opravi ... (Na sliki je sicer slavni Francis Drake, ki je bil, če bi vprašali Elizabeto I., junak, če pa španskega kralja Filipa II., pa navaden gusar. Španci so ga klicali El Draque, verjetno izhajajoč  iz latinske besede za zmaja.) Foto:
Pozabite na frak in metuljček, 'pravi' James Bond je po svetu hodil v taki opravi ... (Na sliki je sicer slavni Francis Drake, ki je bil, če bi vprašali Elizabeto I., junak, če pa španskega kralja Filipa II., pa navaden gusar. Španci so ga klicali El Draque, verjetno izhajajoč iz latinske besede za zmaja.) Foto:
Ian Fleming
Moto Vse in še svet, kot je bil preveden v slovenščino, je Fleming prvič uporabil leta 1963, v romanu V tajni službi njenega Veličanstva.
Daniel Craig
29. oktobra je bila v Londonu 'kraljeva' svetovna premiera najnovejše, 22. bondiade - Kvantum sočutja. Bond je zdaj že drugič Daniel Craig. Foto: EPA

Pred dnevi je britanska javnost prvič slišala za obstoj dnevnika, ki popisuje podvige nekega (resničnega!) Johna Bonda, tajnega agenta v elizabetinski dobi, katerega družinski moto je bil - in to bi že skoraj težko bilo naključje - Non Sufficit Orbis (vse in še svet oziroma v angleščini The world is not enough, kar je bil tudi naslov bondiade iz leta 1999 s Piercom Brosnanom v glavni vlogi).

Dnevnik se je vsa ta leta ohranil v družinski knjižnici družine Bond iz Dorseta, kjer je v šolo hodil tudi Ian Fleming. Zelo verjetno je, da so novopečenemu pisatelju prav tu prvič na uho prišle zgodbe o Bondu, čigar družina ima tam precejšnjo veljavo.

"Vse in še svet" - zbadljivka na račun španskega ekspanzionizma?
Dnevnika sicer ni napisal sam John Bond, ampak njegov sin Denis, ki natančno poroča, kako se je oče "v tajni službi Njenega Veličanstva" udeležil številnih ekspedicij sira Francisa Draka, med drugim denimo tudi leta 1586 napada na Azorske otoke, ki jih je Španija takrat ravno kupila od Portugalske. Zgodovinarji sklepajo, da je prav na tej misiji prvič uporabil moto Non Sufficit Orbis, ki ga je potem za svojo družino "posvojil" bolj kot ne za šalo (bil naj bi bodica španski kroni in njenemu pogoltnemu osvajanju novega sveta).

Trenutna glava družine William Bond pravi, da mu je bilo ob tako prepotentnem družinskem motu "vedno malo nerodno". "Tudi v elizabetinskih časih jim je bilo verjetno jasno, da gre za šalo - sicer bi lahko zaradi svoje ošabnosti še ostal brez glave."

"Pravi" Bond ni bil ravno džentelmen
Fleming ni nikoli skrival, da je ljudi in kraje iz svoje preteklosti uporabljal za navdih pri pisanju ("vse kar napišem, izhaja iz resničnosti," je nekoč izjavil). Čeprav dnevnika Johna Bonda najverjetneje ni videl na lastne oči, si je od njega "sposodil" naravo dela agenta 007, ki v dobro kraljice in domovine potuje po vsem svetu.

Je pa res, da celo hladnokrvni James Bond vseh metod svojega soimenjaka najbrž ne bi odobraval: vpis v dnevnik za leto 1573 poroča, kako je John v Franciji masakru na Bartolomejev dan pobegnil tako, da je vzel za talca žensko in njenega otroka ter zagrozil, da ju bo ubil, če ga ne pustijo oditi.

Ana Jurc