V zadnjih dvajsetih letih je bil James Comey tarča pohval in kritik z obeh strani političnega spektra. Foto: Reuters
V zadnjih dvajsetih letih je bil James Comey tarča pohval in kritik z obeh strani političnega spektra. Foto: Reuters
Donald Trump, Hillary Clinton
Tudi Hillary Clinton je že potrdila, da bo o svojih izkušnjah v volilni bitki za predsedniški stolček napisala knjigo. Foto: Reuters

Comeyjev založnik obljublja, da bo nekdanji prvi mož FBI-ja v svoji knjigi načel tudi obe temi, ki ljudi najbolj zanimata: kako je vodil preiskavo v zvezi z zasebnim strežnikom Hillary Clinton, pa tudi obtožbe na račun povezav med Rusijo in Trumpovo predsedniško kampanjo.

Donald Trump je Comeyja z mesta direktorja razrešil v maju; pozneje je v izjavi za NBC News potrdil, da ga je razjezila FBI-jeva preiskava "te zadeve z Rusijo", kar je po njegovih besedah lažna zgodba. Comey je pozneje pred kongresom pričal, da ga je Trump prosil, naj neha preiskovati nekdanjega svetovalca za državno varnost Michaela T. Flynna. Takrat smo izvedeli tudi, da je Comey delal zapiske o svojih srečanjih s predsednikom.

Obljuba sočnih političnih tračev?
Knjigo je naročila založba Flatiron, ki že napoveduje, da bo Comey "citiral primere najbolj kritičnih situacij v zadnjih dvajsetih letih ameriške vlade". Nanizal bo tudi več "nikoli slišanih anekdot iz svoje dolge, sijajne kariere". Knjiga naslova za zdaj še nima, izšla pa bo naslednjo pomlad.

"James Comey je moral v svoji karieri sprejemati eno težko odločitev za drugo, služil je voditeljem naše države," je založba zapisala v izjavo za javnost. "Knjiga nas bo popeljala v zakulisje izrednih dogodkov in nam pokazala, kako se ti voditelji vedejo pod pritiskom. Direktor Comey nam bo tako ponudil ekskluziven dostop na hodnike moči in ponudil tudi kak nauk iz vodstvenih sposobnosti".

Comeya je pod svoje okrilje skušalo zvabiti več založb; neuradno se je razvedelo, da je v pogajanjih na koncu izterjal več kot dva milijona dolarjev.