Adolf Hitler je Moj boj napisal leta 1923 med prestajanjem zaporne kazni v landesberški trdnjavi. Foto: EPA
Adolf Hitler je Moj boj napisal leta 1923 med prestajanjem zaporne kazni v landesberški trdnjavi. Foto: EPA
Thomas Docherty
V svojem pismu je Docherty poudaril, da Amazon in drugi prodajalci ne počnejo nič spornega s prodajo knjige, vendar je mnenja, da gre za zanimivo vprašanje za razpravo na državni ravni, ali naj se v tem primeru vseeno omeji svoboda izražanja. Foto: thomasdocherty.org.uk

Docherty poziva k razpravi, ali se naj se prepove prodaja Hitlerjevega "odvratnega" manifesta v Veliki Britaniji. V sporočilu britanskemu sekretarju za kulturo Sajidu Javidu je poudaril, da se Moj boj na Amazonu umešča med najbolje prodajane knjige.

Na Amazonovi lestvici najbolje prodajanih knjig nemške zgodovine je namreč na petem mestu, na četrtem mestu lestvice zgodovinskih knjig in na skupnem 665. mestu.

Vsebina pisma sekretarju
V svojem pismu je Docherty poudaril, da Amazon in drugi prodajalci ne počnejo nič spornega s prodajo knjige, vendar je mnenja, da gre za zanimivo vprašanje za razpravo na državni ravni, ali naj se v tem primeru vseeno omeji svoboda izražanja.

Nadaljuje, da mnogi trdijo, da "je objava knjig, ki so odvratne kot Mein Kampf, cena življenja v demokraciji," in še, da "z dovoljevanjem akademskega proučevanja knjig, kot je ta, zagotavljamo naši družbi boljše razumevanje povodov fašizma in izvirov nacizma". Temu zoperstavi prepričanje, da pa obstajajo tudi številni, ki trdijo, da je "knjiga, katere namen je hujskanje k rasnemu sovraštvu in podžiganje antisemitizma, preveč žaljiva, da bi bila razpoložljiva".

Poziv k razpravi, ne prepovedi
Kot je Docherty povedal za britanski Guardian, se ne zavzema za prepoved knjige, temveč poziva k razpravi o tem, ali naj se prepove ali ne. Še posebej v luči nedavnih dogodkov v Parizu meni, da je "ironično, če cenzuriramo razpravo o omejitvah svobodnega govora".

Opomnil je, da je današnja resničnost taka, da "če nekdo objavi dele Mojega boja na svojem blogu, mu bo policija trkala na vrata … Do katere mere torej družba to knjigo obravnava drugače, ker gre za zgodovinsko delo, kot pa če bi šlo za delo neonacista danes?"

So dela, ki razžalijo, in so dela, ki hujskajo
Za konec je dodal, da je razlika med knjigo, ki lahko nekoga razžali, in knjigo, ki hujska k sovraštvu. Po njegovem mnenju to ni razprava o Rushdijevih Satanskih stihih ali o Scorsesejevi Zadnji Kristusovi skušnjavi. Čeprav sta obe navedeni deli marsikoga razžalili, njun namen ni hujskanje. "Ne gre za razpravo o političnih knjigah ali manifestih ali knjigah, ki koga razžalijo. Kar počnejo Moj boj in knjige, kot je ta, je podžiganje sovraštva. Gre dobesedno za manifest nacizma," sklene Docherty.