Prva založba, ki je zavrnila Harryja Potterja, je leta pozneje zavrnila tudi prvi rokopis
Prva založba, ki je zavrnila Harryja Potterja, je leta pozneje zavrnila tudi prvi rokopis "Roberta Gailbraitha" (to je pisateljičin alter ego). "Tudi z brado me nočejo." Foto: Reuters
J. K. Rowling s svojimi oboževalci rada komunicira prek Twitterja. Pretvezo Roberta Galbraitha je medtem že opustila. Foto: Twitter

Zavrnitveni pismi se nanašata na njeno prvo delo, ki naj bi izšlo po sloviti seriji o Harryju Potterju - detektivko Klic kukavice. Iz založbe Constable & Robinson so "Robertu Galbraithu" - nevede, da govorijo z literarno zvezdo - sporočili, da žal dela ne bodo mogli objaviti, ker se bojijo, da ne bo doseglo želenega uspeha.

Obenem so pisatelju predlagali, naj se v kakšni knjigarni ali v vodniku založnikov pozanima, katera izmed založb izdaja literaturo primerljivega žanra.

V založbi Creme de la Crime pa so zapisali, da se združujejo z založniško hišo Severn House Publishers in zato dela ne morejo izdati.

Rowlingova je navedla, da je tista založba, ki je najbolj neprijazno zavrnila objavo detektivke, pred tem zavrnila tudi prvo knjigo o Harryju Potterju.

Debati na Twitterju se je pridružila pisateljica Joanne Harris, ki je napisala, da je za svojo uspešnico Čokolada prejela toliko zavrnitev, da bi lahko iz njih postavila instalacijo.

Kolikšno težo ima ime?
Rowlingova je napisala sedem romanov o Harryju Potterju, zadnji je izšel leta 2007; zgodbe o dečku čarovniku so bile po vsem svetu prodane v več kot 450 milijonih izvodov. Rekorde so podirali tudi filmi o Potterju. Ko je Klic kukavice leta 2013 nazadnje dobil založnika, se je roman povsem solidno prodajal - dokler ni na dan pricurljala vest o njegovem resničnem avtorstvu; takrat je v hipu poskočil na vrh lestvice najbolje prodajanih.

Na rojstni dan mladega čarovnika, 31. julija, bo izšla nova knjiga iz serije, naslovljena Harry Potter and the Cursed Child. V uradnem nadaljevanju čarovniške sage bo priljubljeni junak zgaran uslužbenec ministrstva za čaranje, mož in oče treh otrok.