Letošnji festival Pranger bo posvečen ruski poeziji. Predstavil se bo tudi Victor Ivaniv (Ivanov), pisatelj, pesnik in kritik, katerega poezija in proza sta prevedeni v nemščino, angleščino in italijanščino. Foto: Pranger
Letošnji festival Pranger bo posvečen ruski poeziji. Predstavil se bo tudi Victor Ivaniv (Ivanov), pisatelj, pesnik in kritik, katerega poezija in proza sta prevedeni v nemščino, angleščino in italijanščino. Foto: Pranger
Kirill Korčagin je magister filologije na področju jezikovne teorije in eden izmed ustanoviteljev pesniške sekcije Državnega združenja ruskega jezika. Dela kot urednik revije Novi literarni pogledi in kot raziskovalec na Inštitutu ruskega jezika Vinogradova, predava na Moskovski univerzi, je sourednik zbornikov, selektor vrst literarnih večerov, njegove pesmi pa so prevedene v angleški, francoski in srbski jezik. Foto: Pranger
V sklopu festivala poteka tudi Mali Pranger ELA, poimenovan po Eli Peroci, rojeni v Rogaški Slatini. Predstavili se bodo nagrajenci dveh literarnih natečajev, za srednješolce in osnovnošolce. Lansko leto so v okviru festivala potekale tudi ELA ustvarjalne delavnice. Foto: Pranger

Jubilejni, deseti Festival Pranger bo med 2. in 7. julijem potekal večinoma v Ljubljani in Rogaški Slatini. Kot je povedala vodja festivala Urška P. Černe, Pranger ostaja zvest osnovni zasnovi, da trije literarni kritiki izberejo po tri svoje pesniške izbrance, ki jih nato povabijo na festival. S pesniki pripravijo kritiško debato, predstavijo njihovo poezijo in izbrane pesmi tudi prevedejo, letos v ruščino.
Pesniški izbranci literarnih kritikov
Barbara Pogačnik
si je izbrala ženske pesniške glasove: pesniški prvenec Katje Gorečan Trpljenje mlade Hane, prvenec Alenke Jovanovski Hlače za Džija ter pesniško zbirko Kristine Hočevar Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda.
Jernej Županič se je letos odločil za poezijo, ki ni družbeno angažirana, pa vseeno relevantna za sodobni čas. V njegovem naboru so pesniška zbirka Jenkovega nagrajenca Janeza Ramoveša Skuz okn strejlam kurente, Stajanke Milana Vincetiča ter Krčrk Karla Hmeljaka.
V izboru Zorana Pevca pa so pesniška zbirka Katje Plut Kresničke, Kako se zaljubiš Maje Vidmar in zbirka Ivana Stropnika z naslovom XXXL Velike ljubezni: 69 lirskoslovarskih gnezd prometejskih orlov.
Poezija in ideologija ter ruski fokus
Drevi ob 20. uri bo festival v Trubarjevi hiši literature odprla konceptualna razprava z naslovom Poezija & ideologija, katere gosta bosta pesnika Renata Šribar in Miklavž Komelj. Pogovor bo vodil Goran Potočnik Černe.
Letošnja festivalska sreda bo namenjena Prangerjevi izbrani državi, tokrat Rusiji. Na akademiji, ki bo potekala v atriju ZRC-ja, bodo predstavili sodobno pesniško produkcijo Rusije. Gostili bodo pesnika Victorja Ivaniva iz Novosibirska in Kirilla Korčagina iz Moskve. Sodelovala bosta tudi prevajalec ruske poezije v nemščino Hendrik Jackson iz Berlina, dopisnik RTV Slovenija iz Moskve Andrej Stopar, rusist in prevajalec Borut Kraševec ter prevajalki Žana Perkovska iz Moskve in Jelka Ciglenečki. Prevajalski program bo vodila Nada Grošelj.
Študentske razprave in mladinski literati
V sredo, 3. julija, bo v Menzi pri koritu na Metelkovi drugo leto zapored potekala študentska kritiška razprava, ki jo pripravljajo z Mladimi rimami. Pri izboru mladih študentskih kritikov sodelujejo s slovenskimi humanističnimi fakultetami, je povedal Blaž Jelenc.
Že šesto leto v sklopu festivala poteka tudi t. i. Mali Pranger ELA, ki je poimenovan po otroški pisateljici Eli Peroci, ki se je rodila v Rogaški Slatini. V sredo, 3. julija, bodo v Menzi pri koritu podelili priznanja nagrajencem srednješolskega natečaja ELA, v soboto pa bodo v Rogaški Slatini nastopili zmagovalci osnovnošolskega literarnega natečaja.
Nagrada za obetavna kritiška peresa
Letos bodo prvič v sklopu festivala podelili Stritarjevo nagrado, s katero želi Društvo slovenskih pisateljev (DSP) opozoriti na mlada, obetavna kritiška peresa, je povedala Nina Kokelj iz DSP-ja. Letos bo nagrajenca izbrala žirija v sestavi predsednica Meta Kušar, lanska nagrajenka Mojca Pišek in Ivan Dobnik. Nagrado, ki je vredna 1.500 evrov bruto, bo prejemniku na sklepni festivalski slovesnosti izročil predsednik pisateljskega društva.

Pranger letos gosti Ruse
Pranger letos gosti Ruse