Julian Barnes je bil za bookerja nominiran štirikrat in nazadnje, leta 2011, mu je s Smislom konca le uspelo. Foto: Reuters
Julian Barnes je bil za bookerja nominiran štirikrat in nazadnje, leta 2011, mu je s Smislom konca le uspelo. Foto: Reuters

Barnes, ki je to ugledno knjižno nagrado prejel leta 2011 za delo Smisel konca (v izvirniku The Sense of an Ending), je komentiral dejstvo, da je nagrado prejel Američan Paul Beatty za roman The Sellout, satiro ameriškega urbanega življenja. To je sicer prvi ameriški avtor, ki je v 48-letni zgodovini podeljevanja nagrade prejel bookerja.

To nagrado so do leta 2013 podeljevali avtorjem iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, od leta 2014 pa je namenjena vsem romanom, napisanim v angleščini in izdanim v Veliki Britaniji. Nagrajenec prejme 50.000 funtov.

"Posebna kultura Commonwealtha"
Barnes je poudaril, da je nagrada booker s tem, ko je vključevala le avtorje iz Velike Britanije, Irske, držav Commonwealtha in nove avtorje v angleškem jeziku z vsega sveta, imela poseben značaj. "Če vključite tudi Američane — in dobite nekaj težkokategornikov — potem neznan kanadski romanopisec nima nobenih možnosti," je poudaril za britanski Radio Times.

Ob tem se je vprašal, katere ameriške nagrade lahko dobijo Britanci, in nadaljeval, da v teoriji le nacionalno knjižno nagradov, ki pa je že vrsto let ni dobil noben Britanec.

Do možnosti, da bookerja dobijo tudi Američani, je bil kritičen tudi avstralski pisatelj Peter Carey, dvakratni prejemnik nagrade. "Zdi se mi nepredstavljivo, da bi Pulitzerjevo nagrado ali nacionalno knjižno nagrado lahko dobil Britanec ali Avstralec," je dejal. Dodal je, da obstaja posebna kultura Commonwealtha in da ZDA niso del te kulture, poroča britanski BBC.