Kot piše v dokumentu, je ključni cilj predlaganih sprememb zagotovitev stabilnega institucionalnega okolja za financiranje dejavnosti znanstvene in poljudnoznanstvene publicistike. Foto: RTV SLO
Kot piše v dokumentu, je ključni cilj predlaganih sprememb zagotovitev stabilnega institucionalnega okolja za financiranje dejavnosti znanstvene in poljudnoznanstvene publicistike. Foto: RTV SLO

Rok za oddajo pripomb na osnutek predloga novele zakona, ki ga je ministrstvo za kulturo objavilo na spletni strani, je 6. maj. Predlog novele predvideva usklajenost sveta JAK-a s poslanstvi in cilji agencije. Ker je javna agencija ustanovljena, da sistematično skrbi za razvoj celotnega področja knjige, je zastopanost vseh členov verige knjige ključ do celovitih politik na tem področju, je zapisano v dokumentu.
Kljub nižjim sredstvom omogočil nemoteno izvajanje razpisov
Pomembna novost je omenjen prenos financiranja znanstvenega tiska na javno agencijo za raziskovalno dejavnost. V lanskem letu so se zaradi zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) sredstva za delovanje JAK-a na področju znanosti zelo zmanjšala. Kot piše v predlogu novele, bi prenos financiranja na javno agencijo za raziskovalno dejavnost "kljub zmanjšanju sredstev omogočil nemoteno izvajanje javnih razpisov za sofinanciranje znanstvenega tiska".

Agencija za raziskovalno dejavnost ima namreč že vzpostavljeno administrativno tehnično podporo za izvajanje razpisov in ustaljene kanale komuniciranja s prijavitelji in financiranja publicistike na področju znanosti. Kot je obrazloženo v predlogu novele, bodo na ta način postopki in stroški delovanja optimizirani in ustrezno cenejši, kakovost storitev - v odnosu do končnega uporabnika - pa ne bo manjša.
Ključni cilj v osnutku predlaganih sprememb je zagotovitev stabilnega institucionalnega okolja za financiranje dejavnosti znanstvene in poljudnoznanstvene publicistike. V okviru racionalizacije sistema je cilj dokumenta tudi nadaljnje trajno in nemoteno zagotavljanje pogojev za vrhunsko ustvarjalnost na področju leposlovja in humanistike ter dostopnosti do slovenske knjige.