Anne Boleyn je ljubezensko sporočilo Henriku VIII. pomenljivo napisala pod ilustracijo nadangela Gabrijela, ko ta devici Mariji pove, da bo rodila sina. Foto: Wikipedia
Anne Boleyn je ljubezensko sporočilo Henriku VIII. pomenljivo napisala pod ilustracijo nadangela Gabrijela, ko ta devici Mariji pove, da bo rodila sina. Foto: Wikipedia
false
Kontroverznega angleškega kralja Henrika VIII. so njegovi sodobniki opisovali kot enega najbolj karizmatičnih vladarjev na angleškem prestolu. Foto: Wikipedia
false
Prva Henrikova žena Katarina Aragonska je bila angleška kraljica do leta 1533. Foto: Wikipedia

Ljubezenska pisma predstavljajo intimen vpogled v zasebna razmerja znanih ljudi, ki so živeli pred stoletji skozi različna obdobja zgodovine, je v knjigo Ljubezenska pisma, v kateri je zbrala rokopise zaljubljencev, zapisala Andrea Clarke. S pomočjo ročno napisanih tekstov, ki so si jih pari izmenjevali skozi zgodovino, je zaobjela kar dva tisoč let dolgo obdobje romantičnih razmerij in razkrila delček britanske zgodovine, je poročal spletni BBC.

Med drugim tako lahko prebiramo dopisovanje kontroverznega angleškega kralja Henrika VIII. in njegove prihodnje druge žene Anne Boleyn. Dopisovala sta si okoli leta 1528 s pomočjo ilustrirane molilne knjige (Book of Hours), ki je bila v tistem času precej pogosta. Ljubezenska sporočila sta si pisala pod ilustracijami z določenim pomenom, in sicer Henrik je tako pisal pod ilustracijo, ki prikazuje žalostnega moža, ki se kesa, in sebe tako prikazal kot zaljubljenega kralja, ki mu je žal.

Anne pa mu je odpisala pod ilustracijo nadangela Gabrijela, ko ta pove devici Mariji, da bo rodila sina, in tako namigovala, da bo njej uspelo, kjer je kraljica Katarina Aragonska zatajila, in sicer Henriku roditi moškega dediča, je navedla kustosinja Clarkova, ki je zadolžena za zgodovinske rokopise pri Britanski knjižnici.

Vzroki za reformacijo vidni v sporočilih
Ravno Henrikova želja, da se loči od prve žene in poroči z Anno, je bila ključna, da se je zgodila reformacija v Angliji in se ustanovila Anglikanska cerkev. Clarkova je prepričana, da je pomembno videti originalna ljubezenska sporočilca izpod kraljevega peresa. "Ljubezenska izmenjava med Anno Boleyn in kraljem, sploh ko držimo kopijo rokopisa v roki, ne pusti dvoma, da prebiramo nekaj, kar je povzročilo začetek zgodovinskega procesa, ki je pripeljal do cerkvenega razkola v Angliji – to je naravnost izjemno," je pojasnila.

Henrik je imel šest žena, z zadnjo Katarino Parr se je poročil 12. julija 1543. Katarina je pred tem že dvakrat ovdovela in bila zaljubljena v Thomasa Seymourja, brata Henrikove tretje žene, Jane. Po besedah Clarkove je vseeno do Henrika razvila neka čustva, o čemer pričajo Katarinina pisma Henriku, ko je bil ta na zadnji vojaški ekspediciji v Franciji. A čeprav pisma nakazujejo med njima globoko vez, je bila ta s Katarinine strani najverjetne zlagana, saj se je zgolj nekaj mesecev po Henrikovi smrti leta 1547 poročila z dolgoletno ljubeznijo Thomasom Seymourjem. Umrla je leto pozneje med porodom.

V bogati zbirki je Clarkova med drugim zbrala tudi ljubezenska dopisovanja angleške kraljice Elizabete I., dopisovanja med ljubimcem in škotskim kraljem Jakobom VI., pozneje angleškim kraljem Jakobom I., dopisovanja slavnega admirala Horatia Nelsona ter pisatelja Charlesa Dickensa in številnih drugih.