Lani je uršljan postal Janez Grm. Za nagrado je dobil natis prvenca, ki bo izšel v zbirki literarne revije Mentor, Prvenke. Foto: Tomo Jeseničnik/JSKD
Lani je uršljan postal Janez Grm. Za nagrado je dobil natis prvenca, ki bo izšel v zbirki literarne revije Mentor, Prvenke. Foto: Tomo Jeseničnik/JSKD

Festival, ki je del programa EPK, že več kot leto dni na štirinajst dni z literarnimi dogodki Urškine srede bogati literarno dogajanje na Koroškem. Ta konec tedna pa je na vrsti osrednji tridnevni del festivala, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti se bo danes ob 16.00 začela okrogla miza o mladi evropski literaturi avtorjev, rojenih po letu 1970, ki jo sklad pripravlja skupaj s KUD-om Apokalipsa in mednarodnim projektom Revija v Reviji.

Aktualne teme
Udeleženci bodo govorili o tem, ali so družbenopolitične spremembe vplivale na generacije teh avtorjev, katerih tem se lotevajo, kakšne so njihove skupne točke, ali nastajajo nove literarne smeri, na kaj se navezuje najmlajša literatura, kakšen je vpliv e-knjig in o podobnih temah.

Okroglo mizo bosta vodila slovenista, kritika, avtorja in sourednika revije Mentor David Bedrač in Aljoša Harlamov, sodelovali pa bodo slovenski in tuji strokovnjaki za posamezne literature, in sicer Irena Samide za nemško literaturo, Irena Prosenc Šegula za italijansko, za makedonsko literaturo bo sodelovala Rumena Buzarovska, Jakub Chrobak za češko, Adnan Žetica in Almin Kaplan za bosansko ter Marta Součkova in Jan Gavura za slovaško. Avtorji bodo nato ob 20.30 v Muzeju Huga Wolfa nastopili še na mednarodnem literarnem večeru.

Vrhunec festivala pa predstavlja petkova razglasitev uršljana za leto 2012, ki mu bo sklad prihodnje leto za nagrado natisnil knjigo. Za naslov se je letos potegovalo več kot sto mladih avtorjev, v finale pa so se po izboru selektorja Davida Bandlja uvrstili Neža Prah, Barbara Žvirc, Andrej Tomažin, Anja Mugerli in Iztok Vrenčur.

Zmagovalca bodo razglasili na osrednji prireditvi v petek ob 20.00 v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec, kjer bo do konca meseca na ogled tudi razstava izbranih likovnih ustvarjalcev Slovenije Tekst v Podobi, ki je prav tako del festivala Urška.